Data: 2005-03-09 14:30:04
Temat: Re: Zalecenia dietetyczne przy celiakii
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:d0mtbu$9c9$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał w
> wiadomości news:d0mt9j$95o$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik " are" <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>> news:d0msio$hqp$1@inews.gazeta.pl...
>> > Do przygotowywania potraw są polecane:
>> > ryż biały i brązowy (do zup i drugich dań)
>> > mąka ryżowa (do wypieku i ciast i chleba)
>> > mąka ziemniaczana (m.in. do zagęszczania sosów)
>> > mąka sojowa
>> > mąka kukurydziana (do sosów i wypieków)
>> > mąka z ciecierzycy (do wypieku chlebka indyjskiego)
>> > sago (mączka skrobiowa) do deserów i sosów
>> > tapioka (czysta skrobia) do puddingów i zagęszczania potraw.
>>
>> Klina klinem? ;)
>>
>> > http://www.poradnikzdrowie.pl/69_257.htm
>>
>> Dzięki are, za pouczający artykuł :)
>
> ja widzisz nawet przy celiakli zalecane są weglowodany
Ależ oczywiście! Przecież bez mąki nie ma życia! ;)
Mąka - to niezbędna PODSTAWA (piramidy) i chorych na celiakię ;[
Choćby nie wiem ile wywoływała szkód, to i tak będzie zalecana.
Dla bezmyślnych, ma się rozumieć.
A w innym miejscu radzą unikać skoncentrowanych węglowodanów ;P
Sami już popadają w naukową schizofrenię ;>
Soja, tapioka (czysta skrobia)... fajnie... jak nie kijem, to pałką...
a co to ja w Afryce żyję, w Indiach czy w Chinach, żebym ich zbożem się
żywiła? Nam Polakom powinno zależeć, żeby to ONI codziennie jedli nasze
zboża, a my jak te barany dajemy im na nas zarabiać... :(
Sprowadzanie produktów z innych krajów i wciskanie ich ludziom jako
codziennego _PODSTAWOWEGO_ pokarmu, to już nie tylko bezmyślność, to
brak ekonomicznej wyobraźni naszych "ekspertów" od zdrowej żywności,
zarzynanie rodzimej produkcji tego, co na naszych ziemiach rośnie i
uzależnianie się od zagranicznych producentów, nie mówiąc o kosztach.
Krystyna
Losy narodów zależą od ich sposobu odżywiania się. A.Brillat-Savarin
|