Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.s
ilweb.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!newsfeed.formus.pl!news.
ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-o
nline.de!t-online.de!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapraszam na Imieniny!
Date: 24 Jul 2001 21:30:35 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 37
Message-ID: <9jkpdr$a6c$5@sunnews.cern.ch>
References: <b...@4...com>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: lxplus027.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 996010235 10444 (None) 137.138.139.122
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-BCFH: Villars Truffe&Rhum
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence 70% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1smp
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59592
Ukryj nagłówki
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> dzis sa (byly?) moje wakacyjne imieniny. Kazda okazja jest dobra
> do wypicia kieliszeczka czy trzech...
> zapraszam wiec Was wszystkich na wirtulane party!!!
To ja wpadam spóźniona z butelką szampana i truskawkami. Zapracowana-m
ostatnio, to i czasu na gotowanie mało :-( Wszystkiego najlepszego, Krysiu,
i sto lat, a może nawet dwieście? :-)
> Poniewaz party jest skladkowe, to spodziewam sie ze wszyscy cos
> przyniesiecie (wraz z przepisem)... kto bedzie moim pierwszym
> gosciem?
A na składkowe party... co ja bym tu mogła szybkiego wykombinować...
Mam! Pierożki ze szpinakiem i ricottą: cebulę posiekać, podsmażyć, na to
wrzucić posiekany szpinak, wycisnąć dwa-trzy ząbki czosnku, przyprawić solą,
pieprzem, ziołami (oregano, bazylia and company ;-)), wrzucić ricottę
(na pół kilo szpinaku 250g ricotty), wbić jajo, wymieszać. Wziąć gotowe
ciasto francuskie albo tzw. brick lub phyllo, formować pierożki, piec
15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
A na deser... kiedyś przyciśnięta niespodziewanymi odwiedzinami zapodałam
tartę Tatin. Oczywiście nie obyło się bez wysłania męża po jabłka i
(niestety) gotowe kruche ciasto (ortodoksyjnie powinno być zagniatane
własnoręcznie, i zazwyczaj takie lepiej smakuje). Tartę tę robi się bardzo
prosto: w formie do tarty rozpuszcza się 10 deka masła i 10 deka cukru, chwilę
podgrzewa, na to wrzuca jabłka pokrojone w cząstki (szesnastki, albo
i cieniej),całość przykrywa się rozwałkowanym kruchym ciastem i wsadza
do pieca na około 20 minut. Ciasto powinno się przyrumienić na złoto.
Aha, piec powinien być nagrzany do około 220 stopni. Po upieczeniu
odwrócić do góry dnem, krajać i podawać na ciepło z bitą śmietaną,
albo polane płynną śmietaną, a moim zdaniem najlepsza jest z gałką
lodów waniliowych, mmmm :-)
Anetek zapracowana z lekka ostatnio
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
|