| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-08 09:45:02
Temat: Zapytanie? Jak mam przechowywać trufle..
[Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
Han.........
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-08 10:08:12
Temat: Re: Zapytanie?Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
> Jak mam przechowywać trufle..
> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we Francji
wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
długiego przechowywania...
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-08 10:49:24
Temat: Re: Zapytanie?
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>
>> Jak mam przechowywać trufle..
>> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>
> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
> Francji
> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
> długiego przechowywania...
Nieprawda - moja matka zbierała trufle - rosną także w Polsce i suszyla je.
Nic się nie psuły, pachniały wspaniale.
Ja zbierałem purchawki - te jadalne - suszyłem je, ale mełłem na proszek -
bardzo dobry produkt do robienia sosów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-08 10:55:29
Temat: Re: Zapytanie?
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>
> > Jak mam przechowywać trufle..
> > [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>
> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
Francji
> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
> długiego przechowywania...
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości
>
Juz probowałam zamrozic, konserwowac, kisic,
I na nic, wypada na niedziele ich podac..
Han..
Edible, valued highly due to its aroma. ...Tuber aestivum
Vitt;.......SZCZYPTA MYKOGASTRONOMII
Korona z combra zająca podawana na pieczywie ziołowym z truflami w duecie z
foie gras, w aromacie Martella i panierki piernikowej.
Comber z zająca:
Wyluzowany z błon. comber obsmażyć na patelni, ułożyć w warkocz, przełożyć
do rozgrzanego pieca temp. 190oC przez minut. Zafoliować. Na patelnię wlać
gin, redukować, dodać demi glas, liście laurowe i jałowiec rozmaryn. Całość
zaciągnąć masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pinoli.
Koronę dekorować świeżymi ziołami.
I super......
Pasztet ziemniaczany z truflami
Składniki:
Ziemniaki - około 0,5 kg
Śmietana dużo% - 0,15
Trufle - 50 g
Jajka - 2-3 szt.
Por - 1 szt.
Pomidor - 2 -3 szt.
Masło - 0,1 kg
Sól, pieprz
Obrane ziemniaki i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucić
na masło i przesmażyć dodać posiekaną łupinę z trufli i przesmażyć, całość
podlać niewielką ilością wody i poddusić, dodać przyprawy i gdy woda
odparuje podlać śmietaną, całość zredukować, przestudzić i dodać jajka,
gotową masę przekładać do foremek i zapiekać, zapieczony pasztet układać na
przesmażonym sianku z pora, udekorować delikatnie pomidorkami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-08 14:51:43
Temat: Re: Zapytanie?Han napisał(a):
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
>> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>>
>>> Jak mam przechowywać trufle..
>>> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
> Francji
>> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
>> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
>> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
>> długiego przechowywania...
>>
>> --
>> pzdr notująca
>> krytyk rzeczywistości
>>
> Juz probowałam zamrozic, konserwowac, kisic,
> I na nic, wypada na niedziele ich podac..
> Han..
>
> Edible, valued highly due to its aroma. ...Tuber aestivum
> Vitt;.......SZCZYPTA MYKOGASTRONOMII
>
> Korona z combra zająca podawana na pieczywie ziołowym z truflami w duecie z
> foie gras, w aromacie Martella i panierki piernikowej.
>
> Comber z zająca:
> Wyluzowany z błon. comber obsmażyć na patelni, ułożyć w warkocz, przełożyć
> do rozgrzanego pieca temp. 190oC przez minut. Zafoliować. Na patelnię wlać
> gin, redukować, dodać demi glas, liście laurowe i jałowiec rozmaryn. Całość
> zaciągnąć masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pinoli.
> Koronę dekorować świeżymi ziołami.
>
> I super......
> Pasztet ziemniaczany z truflami
> Składniki:
> Ziemniaki - około 0,5 kg
> Śmietana dużo% - 0,15
> Trufle - 50 g
> Jajka - 2-3 szt.
> Por - 1 szt.
> Pomidor - 2 -3 szt.
> Masło - 0,1 kg
> Sól, pieprz
> Obrane ziemniaki i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucić
> na masło i przesmażyć dodać posiekaną łupinę z trufli i przesmażyć, całość
> podlać niewielką ilością wody i poddusić, dodać przyprawy i gdy woda
> odparuje podlać śmietaną, całość zredukować, przestudzić i dodać jajka,
> gotową masę przekładać do foremek i zapiekać, zapieczony pasztet układać na
> przesmażonym sianku z pora, udekorować delikatnie pomidorkami
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Panowie a w jakich lasach te trufle mozna znalezc?Czy to te same grzyby,
ktore we Francji uwazane sa za delicje?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-08 15:08:52
Temat: Re: Zapytanie?
"S.S." <s...@p...fm> wrote in message
news:eds00h$o50$1@swiebodzin.swi.vectranet.pl...
> Panowie a w jakich lasach te trufle mozna znalezc?Czy to te same grzyby,
> ktore we Francji uwazane sa za delicje?
Te same.
I żeby uprzedzić napady głupafki u niektórych, zaznaczam, iż nie są to
tęgoskóry.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-08 15:40:02
Temat: Re: Zapytanie?Użytkownik "Han" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:edre86$qb4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak mam przechowywać trufle..
> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
Ćwierczakiewiczowa podawała przepis, niestety nie mam ksiązki przy sobie...
Może ktoś ma i zacytuje?
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |