Data: 2004-05-08 14:35:28
Temat: Re: Żelazo i magnez
Od: "Chaciur" <gchat@na_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marlenka" <u...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c7iotm$kbb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Może NTG, ale w związku z moją anemią lekarz kazał jeść dużo żelaza i
Roślinne źródła (jestem weganinem):
http://www.vege.pl/str.php?dz=7#17
i jeszcze dodałbym melasę czyli słodki
syrop, pozostałość po produkcji cukru
> magnezu (nie w sensie dosłownym ofkors;)) i nie wiem w czym te produkty
są.
http://www.akupresura.akcjasos.pl/magnez.html
Do artykułów spożywczych bogatych w magnez należą: kakao, czekolada,
migdały, orzechy, soja, jęczmień, mąka pszenna razowa, kukurydza ryż
http://www.poradnikmedyczny.pl/archiwum_wyn/2881
W jakich pokarmach znajdziemy magnez?
Najlepszym źródłem uzupełnienia magnezu są kasze gruboziarniste (gryczana),
orzechy, banany, kakao i czekolada, warzywa liściaste, rośliny strączkowe
(soja).
>Może ktoś się zna na tym? :)
Sami fachowcy, zaraz będzie wojna ;))
pozdrawiam Chaciur
|