Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.int
ernetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.news2me.com!sn-xi
t-02!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ziola suszone c.d./Dlugie
Date: Fri, 20 Jun 2003 15:42:20 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <m...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 51
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:160505
Ukryj nagłówki
"Marcin E. Hamerla" wrote:
>
> Witam,
>
> Kupilem pare dni temu torebke miety suszonej, aby zobaczyc co soba ten
> towar przedstawia ;--). No i kompletne rozczarowanie - zero aromatu.
> Po prostu trawa. Co ciekawe suszona mieta, ktora dostalem od znajomej
> z ogrodka pachne cudnie. Tak sobie mysle, odnosnie dyskusji sprzed
> jakiegos czasu, ze ziola (bazylia, oregano, ...) suszone, ktore mozna
> kupic maja tak rozne smak od swiezej bazylii i innych bynajmniej nie
> ze wzgledu na suszenie.....
Problem polega na tym, ze ziola suszone maja "termin waznosci" okolo
roku, jesli sa suszone w optymalnych warunkach. Na opakowaniach z
ziolami przewaznie sa daty waznosci. Ja bym nie kupowala nic, co jest
wazne mniej niz szesc miesiecy. Jesli data waznosci wydaje sie byc
dluzsza niz jeden rok, to w ogole bym sie tego nie tknela.
Jesli chodzi o smak, to ziola suszone i swieze roznia sie bardzo,
czasami na gorzej, czasami na lepiej. Na przyklad suszony majeran,
tymianek, czy oregano maja duzo wiecej wartosci smakowych niz te same
ziola w postaci swiezej. Bazylia kompletnie traci na wartosci smakowej
podczas suszenia, tak samo pietruszka, koperek, czy estragon.
Rowniez wazne jest przestrzeganie zasady, ze ziola suszone dodaje sie na
poczatku gotowania, a ziola swieze pod koniec, w ten sposob uzyskujac
optymalne rezultaty z danego ziola.
Niektore ziola mozna zamrazac bez utraty wartosci smakowej, jak koperek,
a inne przez zamrozenie zamieniaja sie w obslizgly kompost, jak bazylia.
Jest to kwestia praktyki i znajomosci towaru.
Gotowanie z ziolami wzbogaca kazde danie, tworzy kuchnie bogata,
wielowarstwowa smakowo, i nieporownywalnie zdrowsza. Kazde z tych ziol,
ktore dodajemy do jedzenia dla ich walorow smakowych niesie ze soba
szeroka game walorow zdrowotnych.
Najlepsze ziola sa z wlasnej doniczki czy ogrodka, bo tylko wtedy
wiadomo, ze sa bez chemikaliow, naprawde swieze, lub kiedy byly suszone.
Najlatwiej suszyc ziola tworzac peczek zawiazany gumka i wlozony do gory
nogami w papierowa torebke, ktora, scisnieta jak kryza, tez obwiazac
gumka, tworzac w ten sposob woreczek na wysuszone opadajace liscie i
kwiatostan. O gumke zahaczyc papierowy spinacz, uformowany w haczyk i zawiesic.
Suche ziola przechowywac w szczelnie zamknietych, ciemnych pojemnikach,
w chlodnym miejscu.
Magdalena Bassett
|