Data: 2005-04-14 08:02:08
Temat: Re: Zły sąsiad
Od: "Tomaszjan" <tomaszjan(WYTNIJ -TO)@neostrada.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jeśli można. Poproszę o przepis na naleweczkę miętową .
>
> Pozdróweczki - Jagoda
Będąc młodym chemikiem załatwiłem sobie ksero z książki o trunkach. Niestety
tak jest zrobione, ze ma ucięte stopki wydawnicze i nie znam autora ani
tytułu. O mięcie znalazłem dwa miejsca: likier i nalewka
"Likier..popularny Peppermint..spożywany na zimno do czarnej kawy smakuje
doskonale. Jest on łatwy do zrobienia pod warunkiem zakupienia dobrego
olejku miętowego pozbawionego. posmaku trawiastego, a mającego
właściwości.mentolu. . Z tego względu o wiele korzystniej sporządzić likier
z dobrego olejku niż z nalewu na samo ziele mięty..Cechy .likieru barwa
zielona (może być .bezbarwny) moc w granicach 25-40o zawartość cukru
350-400g / l, zapach czysty miętowy, smak słodki, miętowy,
chłodzący..najlepiej sporządzić likier przy użyciu zaprawy olejkowej..
Przepis 229 Zaprawa do Likieru miętowego
Skład zaprawy:
Olejek miętowy (odmierzony pipetą) 1 ml
Spirytus 95o 9
ml
Przepis 230 Zestaw Likieru miętowego o mocy 35o
Skład zestawu na 1 l.
Zaprawa wg. Przepisu 229
3 ml
Spirytus 95o
370 ml
Syrop cukrowy z 400g cukru 400 ml
10 procentowy roztwór kwasku cytrynowego 3 ml
Barwnik zielony (zieleń do cukrów) szczypta
Woda do objętości 1 l około 224 ml
Zaprawę wlać do spirytusu, po wymieszaniu dodać do niego wodę. Zaprawiony i
rozcieńczony spirytus wlewać powoli stale mieszając, do gorącego syropu.
Następnie dolać kwas, podbarwić szczyptą barwnika rozpuszczonego w wodzie i
wreszcie uzupełnić wodą do objętości 1l..Likier miętowy nie potrzebuje
leżakować po kilku czy kilkunastu dniach jest gotowy do spożycia.
Chcąc sporządzić Krem miętowy należy zwiększyć ilość cukru do 500g
zmniejszając jednocześnie ilość spirytusu do 300 ml. Ilość zaprawy oraz
roztworu kwasu cytrynowego może być zwiększona do 4 ml.
....
Miętówka
Przepis 186 Zaprawa do Miętówki
Olejek miętowy 1 ml
Spirytus 91o 100 ml
Przepis 187 Zestaw Miętówki o mocy 40o
Zaprawa do Miętówki (przepis 186) 10 -
15 ml
Syrop cukrowy ze 175g cukru
175 ml
Barwnik "Zieleń do cukrów)
szczypta
10 procentowy roztwór kwasku cytrynowego 3 ml
Spirytus 95o
415 ml
Woda do objętości 1 l około 400 ml
Do gąsiorka wlać spirytus, zaprawę i wodę; po wymieszaniu dodać kwas i
syrop.."
Tyle przepis - myślę, że z własnych ziółek to większa frajda. Od siebie
dodam, że na smak wyługowanego roztworu wpływa oprócz odmiany, wieku rośliny
i jej kondycji również termin zbioru (rano, wieczór południe), pogoda,
długość i sposób suszenia liści, czas ługowania. Z drugiej strony w
przypadku zdecydowanego smaku mięty może tylko przeszkadzać "trawiastość lub
zielona pomidorowość" a i to nie bardzo (;-))
Chętnie wypróbuję przepis z liści
Pozdrawiam
Tomaszjan
|