« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2011-02-10 16:05:01
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(On 10 Lut, 15:49, Aicha <b...@t...ja> wrote:
> > Ja to w og le nie rozumiem, po co rozcie cza cebul wod ?
> > Bierze si i podsma a kawa ki boczku, a potem wrzuca si prawie kilo
> > cebuli w plastrach, soli i pieprzy. I dusi (mieszaj c), a do
> > mi kko ci.
> I ju ?
I już:)
Tylko dusić pod przykryciem i co najmniej pół kg boczku;p
Cebula w tej ilości jakoś ma inny smak niż w "normalnej" ilości
smażona na patelni.
Pamiętam, że mama jeszcze kładła na wierzch tej cebuli starą/suchą
kromkę chleba i ona potem cudownie smakowała.
> I z czym to si ji?
Ja jem z chlebem, ale jak ktoś potrzebuje "zapchać" żołądek, to można
z ziemniakami.
> Przypomnia o mi si studenckie danie - sma ona cebula zmieszana z bia ym
> serem. Takie pseudo nadzienie do pierog w bez pierog w :)
No masz...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2011-02-10 16:08:48
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(On 10 Lut, 15:51, Rysio wrote:
> [...]
> Jesli to ma byc zupa to bulionem nie woda. Woda to sie rozciencza zupe
> jak za duzo gosci sie zjawi.
Jak Ci mało smaku z co najmniej pół kg boczku, to sobie lej bulion;p
Mnie nic do tego;p
> Gosc w dom woda w zupe.
Ano;)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2011-02-10 16:35:14
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(Dnia Thu, 10 Feb 2011 06:46:06 -0800 (PST), JaMyszka napisał(a):
> Ja to w ogóle nie rozumiem, po co rozcieńczać cebulę wodą?
> Bierze się i podsmaża kawałki boczku, a potem wrzuca się prawie kilo
> cebuli w plastrach, soli i pieprzy. I dusi (mieszając), aż do
> miękkości.
No nieee, błagam, klasyczna zupa cebulowa z BOCZKIEM???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2011-02-10 16:35:44
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(Dnia Thu, 10 Feb 2011 15:51:52 +0100, Rysio napisał(a):
> Gosc w dom woda w zupe.
O nie, nie u mnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2011-02-11 12:31:34
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:ij0tug$ffh$2@news.onet.pl...
> W dniu 2011-02-10 15:46, JaMyszka pisze:
>
> > Ja to w ogóle nie rozumiem, po co rozcieńczać cebulę wodą?
> > Bierze się i podsmaża kawałki boczku, a potem wrzuca się prawie kilo
> > cebuli w plastrach, soli i pieprzy. I dusi (mieszając), aż do
> > miękkości.
>
> I już?
Nawet ma to swoją nazwę: bigos żydowski. Widziałem coś takiego w książce
"Kuchnia żydowska"; no, może z jedną róznicą: obstawiałbym że bez boczku.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2011-02-11 12:47:40
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(W dniu 2011-02-11 13:31, flower pisze:
>>> Ja to w ogóle nie rozumiem, po co rozcieńczać cebulę wodą?
>>> Bierze się i podsmaża kawałki boczku, a potem wrzuca się prawie kilo
>>> cebuli w plastrach, soli i pieprzy. I dusi (mieszając), aż do
>>> miękkości.
>>
>> I już?
>
> Nawet ma to swoją nazwę: bigos żydowski. Widziałem coś takiego w książce
> "Kuchnia żydowska"; no, może z jedną róznicą: obstawiałbym że bez boczku.
Ale za to z czosnkiem?
Zainspirowałeś mnie swoim nieprawomyślnym postem:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe9377.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe43434.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe65348.html
:)))
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2011-02-11 23:58:11
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(W dniu 2011-02-10 14:22, Misiek pisze:
> ale chyba juz język francuski (jaki)
> ali francuska zupa
Tak.
Ale popatrz tutaj - w przepis Zupa grzybowa. Pisownia się
zestokrotczyła... znaczy zmieniła od tamtych czasów :)
http://193.59.172.16/szzz/ShowSkan.do?id=5597810&wyg
lad=
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2011-02-12 19:03:41
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(On 11 Lut, 13:47, Aicha <b...@t...ja> wrote:
> [...]
> Ale za to z czosnkiem?
??
Kg cebuli i 2 _ząbki_ czosnku to jest "z"?
;)
Już dawno odkryłam perfidność czosnku;p
Dodany w odpowiednich ilościach jest niewyczuwalny, ale wzbudza chęć
włożenia do ust następnego kęsa danej potrawy;p
> Zainspirowa e mnie swoim nieprawomy lnym postem:
> (...)
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe43434.html
> [...]
Pozwolę sobie podać nieco zmodyfikowane;)
Dla tej ilość wątróbki to 1 cebula jest za mało - ja daję 2-3 i ją
kroję w drobną kostkę. Solę i (mało!) cukrzę. Przez ten czas, gdy
cebula się maceruje, to gotuję wątróbkę i jaja. I ciepłe (nie gorące,
ale ciepłe na tyle, żeby nadtapiały masło) rozgniatam widelcem na
talerzu dobierając w miarę cebuli i masła. Dokładnie mieszam i
przyprawiam. Wstawiam do lodówki na smarowidło do kanapek lub takimi
ciepłymi można faszerować jajka, pieczarki i co tam chcesz jeszcze.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2011-02-13 02:02:26
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(W dniu 2011-02-12 20:03, JaMyszka pisze:
>> Ale za to z czosnkiem?
>
> ??
> Kg cebuli i 2 _ząbki_ czosnku to jest "z"?
> ;)
Niii... czym chuchają Żydzi? (ktoś tu uprzedzony musi był, a to powyżej
to było do niego pytanie)
>> http://www.wielkiezarcie.com/recipe43434.html
>> [...]
>
> Pozwolę sobie podać nieco zmodyfikowane;)
> Dla tej ilość wątróbki to 1 cebula jest za mało - ja daję 2-3 i ją
> kroję w drobną kostkę. Solę i (mało!) cukrzę. Przez ten czas, gdy
> cebula się maceruje, to gotuję wątróbkę i jaja. I ciepłe (nie gorące,
> ale ciepłe na tyle, żeby nadtapiały masło) rozgniatam widelcem na
> talerzu dobierając w miarę cebuli i masła. Dokładnie mieszam i
> przyprawiam. Wstawiam do lodówki na smarowidło do kanapek lub takimi
> ciepłymi można faszerować jajka, pieczarki i co tam chcesz jeszcze.
Cholera, zrobiłam na ciepło z cebulą, papryką, jabłkiem i majerankiem. I
zeżarłam bez zbędnej zwłoki :D
A krupnik zrobił mi się na gęsto, klajsterek :)
Jeszcze lazania ze szpinakiem w planie :))) I zupa meksykańska. Potem
trzeba będzie pójść na zakupy, uzupełnić zamrażalnik ;)
--
Pozdrawiam - Aicha (gdy nie ma dzieci w domu, to jesteśmy niegrzeczni:))
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2011-02-13 19:13:15
Temat: Re: Zupa cebulowa - za sĹ?odka :(On 13 Lut, 03:02, Aicha wrote:
> [...]
> Niii... czym chuchaj ydzi? (kto tu uprzedzony musi by , a to powy ej
> to by o do niego pytanie)
Co Ciebie obchodzi, czym oni chuchają?
Weź i sprawdź sama jak to działa. Zacznij np. od połowy ząbka czosnku
(z wyciskacza - można i do zupy).
> [...]
> Cholera, zrobi am na ciep o z cebul , papryk , jab kiem i majerankiem. I
> ze ar am bez zb dnej zw oki :D
Bo ta cebula na ciepło coś ma w sobie, że nawet zwłoki nie widać;p
Bardzo, ale to bardzo odpowiada mi prawdziwa sałatka po żydowsku
(cebula+ziemniaki+olej+przyprawy), właśnie w ten sposób zrobiona;p
> A krupnik zrobi mi si na g sto, klajsterek :)
1. Dałaś za dużo kaszy?
2. Nie płukałaś kaszy?
3. Nie dolałaś bulionu (woda+kostka rosołowa)?
> Jeszcze lazania ze szpinakiem w planie :))) I zupa meksyka ska. Potem
> trzeba b dzie p j na zakupy, uzupe ni zamra alnik ;)
Zamrażalnik to się uzupełnia latem owocami, bo teraz jest wszystko na
bieżąco w sklepach. No, chyba, że coś się za dużo zrobiło...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |