| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-08 13:11:07
Temat: Zupa z zielonego groszku (krem) poszukiwanyKtos tu sie nie tak dawno anonsowal, ze zrobil zupe z zielonego groszku z
grzaneczkami na obiad... :-)))
Prosze o przepisik, co?
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-08 15:25:44
Temat: Re: Zupa z zielonego groszku (krem) poszukiwanyOn Sun, 8 Sep 2002 15:11:07 +0200, "Ula Dobies"
<u...@w...pl> wrote:
>Ktos tu sie nie tak dawno anonsowal, ze zrobil zupe z zielonego groszku z
>grzaneczkami na obiad... :-)))
>
>Prosze o przepisik, co?
>
>Ula
>
Ja-zem! Ja!
ma maslo:cebuli kawal (no to nie tak bardzo duzo zupki robilam),
2 zabki czosnku - zeszklilam, dodalam kartofla w kostke, dogara,
dolac wody, jak sie zagotuje to dodalam tak moze ze 2 szklanki
mrozonego groszku i gotowalam, az kartofle miekkie. aaaa - listek
laurowy tez tam byl obecny. Ostatnia faza gotowanie - bez
przykrywki.
POtem wszystko - procz listka ;P do machiny kuchennej i
miksowalam, az wyszlo z tego zielone, geste i gladkie. dodalam
duzo kwasnej smietany (creme fraiche) oraz troche startego sera
zoltego. do tego duzo grzaneczek. Tym razem nie chcialo mi sie
smazyc samej wiec sa sklepowe. Normalnie byloby to maslo
roztopione z dodatkiem oleju. na to wrzucasz pokrojone w
grobniutka kostke pieczywo - chyba busla pszenna - tostowa
najlepsza, caly czas obracac i mieszac, zeby tluszcz dotarl na
wszystkiekosteczki z kazdej strony (boszszsz, ile to stron!!),
jak juz zaczynaja sie zarumieniac, dodaje sporo czosnku
rozduszonego i dalej mieszam.
jak cos zostaje, to dodaje do zupki.
smacznego
Trys
P.S. W zasadzie na bazie kartofelka cebuli i czosnku mozna miec
baze na kazda zupke-krem
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-09 20:06:25
Temat: Re: Zupa z zielonego groszku (krem) poszukiwany
Ula Dobies wrote:
>
> Ktos tu sie nie tak dawno anonsowal, ze zrobil zupe z zielonego groszku z
> grzaneczkami na obiad... :-)))
>
> Prosze o przepisik, co?
>
> Ula
Ja robie na kosci od szynki albo na skorce od wedzonej poledwicy, zawsze
na oko. Kosc czy skorke gotowac na malym ogniu godzine. Do wywaru dodac
duzo zielonego groszku, podgotowac az miekki. Wyjac kosc czy skorke,
zmielic w blenderze. Wlac do garnka, doprawic sola, pieprzem i
smietanka. Mozna zaciagnac zoltkiem, uwaznie podgrzewajac zeby sie nie
zwazylo. W miedzyczasie zrobic groszek ptysiowy. Gdy upieczony,
rozpuscic na patelni maslo, dodac ziola prowansalskie, po chwili dodac
groszek ptysiowy i poszmergac az pokryty maslem i ziolami. Posypac
kilkoma zupe na talerzu, reszte podac obok w miseczce.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-09 20:10:17
Temat: Re: Zupa z zielonego groszku/sprostowanie
Magdalena Bassett wrote:
> Ja robie na kosci od szynki
tzn. nie surowej kosci, tylko od szynki gotowanej czy wedzonej
>albo na skorce od wedzonej poledwicy, zawsze
> na oko. Kosc czy skorke gotowac na malym ogniu godzine. Do wywaru dodac
> duzo zielonego groszku, podgotowac az miekki. Wyjac kosc czy skorke,
> zmielic w blenderze.
tzn. zupe zmielic, nie kosc :)))
>Wlac do garnka, doprawic sola, pieprzem i
> smietanka. Mozna zaciagnac zoltkiem, uwaznie podgrzewajac zeby sie nie
> zwazylo.
tzn. zwarzylo :))
>W miedzyczasie zrobic groszek ptysiowy. Gdy upieczony,
> rozpuscic na patelni maslo, dodac ziola prowansalskie, po chwili dodac
> groszek ptysiowy i poszmergac az pokryty maslem i ziolami. Posypac
> kilkoma zupe na talerzu, reszte podac obok w miseczce.
> Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-09 21:47:20
Temat: Re: Zupa z zielonego groszkuDziekuje Krysiu i Magdaleno za przepisy, zrobie na pewno!
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |