Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: fghfgh <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa ze swiezycg ogorkow
Date: Thu, 02 Aug 2001 13:00:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 52
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@a...pl>
Reply-To: a...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: gateway2.adso.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 996750054 26597 212.244.245.46 (2 Aug 2001 11:00:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Aug 2001 11:00:54 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.61 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60975
Ukryj nagłówki
Agnieszka Kutowska wrote:
>
> Czy znajdzie sie jakis laskawca, ktory poda mi przepis,
> Pozdrawiam,
> Aga
OGÓRKOWO-SZCZAWIOWA
Składniki:
Włoszczyzna, 4 nieduże świeże ogórki, garść listków szczawiu,mały
pojemnik jogurtu naturalnego, łyżka masła, pęczek koperku,cukier, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania:
Z włoszczyzny ugotować litr wywaru, dodając pod koniec gotowania masło i
sól. Wywar odcedzić. Ogórki, szczaw i koperek umyć. Jeden ogórek
zostawić do dekoracji, a pozostałe drobno pokroić i dodać do wywaru.
Szczaw posiekać, dodać do wywaru. Ugotować, lekko przestudzić,
zmiksować. Zupę przyprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać z
jogurtem. Wrzucić pokrojony w plasterki ogórek, obficie posypać
posiekanym koperkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
< z http://www.kulinaria.pl/przepis.php?nr=1846&p=22 >
GAZPACHO Z GRZANKAMI
przepis na 4 porcje
4 ogórki sałatkowe, 6 pomidorów, 3 czerwone papryki, 300 ml bulionu z
warzyw, 5 łyżek oleju, 2 kromki pszennego chleba, ząbek czosnku, łyżka
octu winnego, sól, pieprz, cukier
Ogórki dokładnie wymyć, pomidory sparzyć i zdjąć skórki, paprykę
oczyścić z pestek. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jedną paprykę i
jeden ogórek pokroić w drobną kostkę, odłożyć do osobnych miseczek.
Pozostałe warzywa grubo pokroić i zmiksować. Bulion, 3 łyżki oleju, ocet
winny i czosnek dodać do zmiksowanych warzyw, wymieszać, doprawić do
smaku solą, pieprzem i cukrem, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Pszenny chleb pokroić w małe kostki, zrumienić na pozostałym oleju,
podawać w miseczce.
< z http://www.kuchnia.com.pl/DiD/zupy.html#gazpacho1 >
i jeszcze pare innych:
- ogórkowa z krewetkami : http://kuchnia.gery.pl/p748.htm
-gazpacho: http://www.kuchnia.3miasto.pl/161.htm i nastepne
chlodnik ogórkowy: http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1938 (
Rena fajne to-musze wypróbowac :)
ufff...chyba dopadł mnie szal szukania i grzebania ...ale juz mam dosc
:)
pzdr
agi
|