Data: 2003-10-07 11:41:03
Temat: Re: Żywność niskokaloryczna
Od: "J.M." <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jest wiele metod i sposobów odchudzania, ale otyłych ciągle jest coraz
więcej. Co nauka mówi o tych metodach?
1. Każde ilościowe ograniczenie pożywienia znacznie przyspiesza starzenie
organizmu, szczególnie naczyń tętniczych.
2. U otyłych leczonych dietą zawierającą 1 200 - 1 500 Kcal i obciążanych
wysiłkiem, zmętnienie surowicy (przetłuszczenie) wzrastało jeszcze bardziej
po leczeniu odchudzającym.
3. Diety niskokaloryczne są nieskuteczne w leczeniu otyłości.
4. Diety niskotłuszczowe powodują wzrost ilości lipidów, depresje i ogólne
osłabienie.
5. Leczenie otyło.ści głodówką jest zupełnie nieskuteczne. Wynik odległy -
całkowite niepowodzenie.
6. Głodówki powodują zobojętnienie, obniżenie poczucia moralności, obniżenie
sprawności intelektualnej, postawy aspołeczne i egoistyczne. Odstąpienie od
głodówki zmniejsza otępienie umysłowe.
7. Na podstawie badań izotopowych wykazano, że głodówka, leki moczopędne,
przetwory tarczycy powodują ubytek wody i chudej masy ciała z niewielkim lub
żadnym ubytkiem tłuszczu.
Wbrew powszechnemu mniemaniu spadek wagi u otyłych nie jest wcale
proporcjonalny do ograniczeń kalorycznych. Wyliczenia, ile to kalorii
człowiek traci podczas marszu, biegu czy pływania, są nieprawdziwe. W
zależności od składu diety różna jest sprawność mechaniczna naszych
organizmów. Jeden musi stracić przy tym samym wysiłku
1 000 Kcal, drugi straci tylko 500. kalorie nie są równe kaloriom. Gdyby tak
było, to rakiety wypychanoby na orbitę przy pomocy miału węglowego, a nie
wodoru.
Już w 1954 r. autorzy angielscy (Kewik, Pawan) wykazali, że spadek wagi u
otyłych jest proporcjonalny do niedoboru kalorii w diecie tylko wtedy, gdy
stosunek między głównymi składnikami odżywczymi (białko-tłuszcz-weglowodany)
pozostaje stały. Przy jednakowej podaży kalorii szybkość utraty wagi jest
największa na diecie bogatotłuszczowej.
Można jeść więcej kalorii i chudnąć. Można jeść mniej i tyć. Ci sami
badacze wykazali, że otyli, których waga rosła na 2 000 Kcal zwykłej diety
mieszanej, wszyscy tracili na wadze, gdyż podaż kalorii zwiększono do 2 600,
ale w diecie bogatotłuszczowej.
W badaniach naukowych udowodniono, że dieta bogatotłuszczowa nie może
powodować otyłości, chorób serca i naczyń, powoduje niskie ciśnienie
tętnicze krwi, niski poziom cholesterolu, brak zachorowań na miażdżycę i
otyłość, bardzo wysoką wydolność fizyczną, nieznacznie zmniejszająca się z
wiekiem. Uniemożliwia zachorowanie na cukrzycę i otyłość oraz na choroby
stawów.
Pozdrawiam Jurek
Użytkownik "mkom" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blmkph$eae$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Szukam materiałów w netku na temat żywności niskokalorycznej. Tradycyjne
> szukanie w wyszukiwarkach (wielu) zawiodło. Znalazłem jakieś 30 stron, z
> czego większość nie zawierała nic ciekawego.
> i tu mam prośbę do grupowiczów. Jeśli znacie strony o tej tematyce, czy
> macie może jakieś arty to proszę o pomoc.
>
> Z góry dziękuje i pozrawiam wszystkich.
>
>
>
|