Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: ale jaja - dlaczego tylko dwa?
Date: Sat, 26 Feb 2005 18:56:24 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: c...@p...onet.pl@ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <cvqd1f$hk2$1@news.onet.pl>
References: <cvo3c0$dao$1@inews.gazeta.pl> <cvo45u$c4k$1@news.onet.pl>
<cvq6va$iis$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ph199.legnica.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1109440367 18050 217.96.241.199 (26 Feb 2005 17:52:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Feb 2005 17:52:47 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:45398
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ali " <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cvq6va$iis$1@inews.gazeta.pl...
> czarnyjanek <c...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
>
> > "Tylko osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty
ze
> > zdrowiem, na przykład cukrzycę czy nadciśnienie, powinny ograniczyć się
do
> > dwóch żółtek w tygodniu (białka można jeść bez ograniczeń). "
>
> nie rozumiem tylko skąd się biorą te ograniczenia skoro piszą
>
> trójka badaczy: Sung I. Koo, Yonghzhi Jiang i Sang K. Noh. Wykazali oni,
że
> cholesterol zawarty w jajach nie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, gdyż
> towarzyszący mu związek - fosfatydylocholina - zmniejsza jego wchłanianie
w
> jelicie. Tylko niewielka część cholesterolu z jajka zostaje wchłonięta do
> krwi. Ale i ona staje się niegroźna dla ścian naczyń krwionośnych, gdyż
> wchłonięta wraz z nim lecytyna działa jak emulgator. Łączy się z
cząsteczkami
> cholesterolu, nie pozwalając im przyczepić się do ścian naczynia, a nawet
> usuwa część tych, które przykleiły się tam wcześniej. Można powiedzieć, że
> działa przeciwmiażdżycowo. Innymi słowy, jajo jest cholesterolowym
> strażnikiem. Ponieważ jednocześnie stanowi skarbnicę substancji
odżywczych,
> witamin, minerałów i mikroelementów, w tym tych działających
> przeciwmiażdżycowo (witaminy D i B12, ryboflawina, kwas foliowy),
> > " osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty ze
> > zdrowiem, na przykład cukrzycę czy nadciśnienie," wymagaja innej diety
niz osoby zdrowe
|