Data: 2005-02-26 17:56:24
Temat: Re: ale jaja - dlaczego tylko dwa?
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ali " <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cvq6va$iis$1@inews.gazeta.pl...
> czarnyjanek <c...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
>
> > "Tylko osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty
ze
> > zdrowiem, na przykład cukrzycę czy nadciśnienie, powinny ograniczyć się
do
> > dwóch żółtek w tygodniu (białka można jeść bez ograniczeń). "
>
> nie rozumiem tylko skąd się biorą te ograniczenia skoro piszą
>
> trójka badaczy: Sung I. Koo, Yonghzhi Jiang i Sang K. Noh. Wykazali oni,
że
> cholesterol zawarty w jajach nie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, gdyż
> towarzyszący mu związek - fosfatydylocholina - zmniejsza jego wchłanianie
w
> jelicie. Tylko niewielka część cholesterolu z jajka zostaje wchłonięta do
> krwi. Ale i ona staje się niegroźna dla ścian naczyń krwionośnych, gdyż
> wchłonięta wraz z nim lecytyna działa jak emulgator. Łączy się z
cząsteczkami
> cholesterolu, nie pozwalając im przyczepić się do ścian naczynia, a nawet
> usuwa część tych, które przykleiły się tam wcześniej. Można powiedzieć, że
> działa przeciwmiażdżycowo. Innymi słowy, jajo jest cholesterolowym
> strażnikiem. Ponieważ jednocześnie stanowi skarbnicę substancji
odżywczych,
> witamin, minerałów i mikroelementów, w tym tych działających
> przeciwmiażdżycowo (witaminy D i B12, ryboflawina, kwas foliowy),
> > " osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty ze
> > zdrowiem, na przykład cukrzycę czy nadciśnienie," wymagaja innej diety
niz osoby zdrowe
|