Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: automaty do pieczenia chleba - ile mieszadeł?
Date: Mon, 2 Oct 2006 11:03:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <efqkll$dup$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <efiue1$98f$1@zeus.man.szczecin.pl> <efl5cp$qbr$1@inews.gazeta.pl>
<efqjcb$l3r$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: abca244.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1159779830 14297 83.6.216.244 (2 Oct 2006 09:03:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Oct 2006 09:03:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0639-4, 2006-09-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279272
Ukryj nagłówki
"Dominika Widawska" <d...@b...man.szczecin.pl> wrote in message
news:efqjcb$l3r$1@zeus.man.szczecin.pl...
> Piotr Zawadzki napisał(a):
>> A nie zastanwiałaś się, czy zamiast kupować maszynę do pieczenia chleba,
>> ie lepiej byłoby piec chleb w piekarniku? Ja właśnie tak robię i nie
>> widzę potrzeby kupowania żadnych dodatkowych maszyn.
>
> Piekę. Nie chce mi się robić ciasta, stawiać do wyrośnięcia, a potem piec
> czyli warować półtorej godziny w okolicach piekarnika.
> Marzy mi się też ciepłe pieczywo na śniadanie, a do tego musiałabym mieć
> niebywałe zacięcie...
>
> Dominika
Prosty przepis na chleb 1250g:
80 dag pszennej
400ml wody
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
5dag margaryny (masło lepsze)
1/4 paczki świeżych drożdży
Opcje:
a) na w/w tłuszczu zezłocić posiekaną cebulę.
b) przyprawy to głównie nasiona - mak, kminek, czarnuszka, słonecznik i
inne, lub zioła - oregano, majeranek, itp.
Nalać do foremki wodę, wkroić tłuszcz lub wlać ochłodzony roztopiony, wsypać
mąkę wymieszaną z cukrem, solą i ewentualnymi przyprawami, na koniec
pokruszyć po powierzchni drożdże. Włączyć opcję "ciasto" (Teig), po
wymieszaniu przełączyć na "chleb normalny" lub "chleb biały" - najczęściej
jest to pozycja"1" i ustawić "skórkę" - jaką kto lubi...
|