Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk!64
.152.100.70!cyclone-sjo1.usenetserver.com!news-out-sjo.usenetserver.com!wesley.
videotron.net!wagner.videotron.net.POSTED!not-for-mail
From: "Ania Derejski" <a...@v...ca>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3ad2efeb$1@news.ircx.pl>
Subject: Re: babka piaskowa
Lines: 47
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Message-ID: <_QOA6.3480$3O5.1240440@wagner.videotron.net>
Date: Tue, 10 Apr 2001 21:56:35 -0400
NNTP-Posting-Host: 24.200.7.132
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: wagner.videotron.net 986954170 24.200.7.132 (Tue, 10 Apr 2001 21:56:10 EDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Apr 2001 21:56:10 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49315
Ukryj nagłówki
Nie mam przepisu na babke piaskowa, ktora wedlug mnie
chyba jest sypka a nie wilgotna ale mam przepis
na babke z sokiem pomaranczowym.
Ostatnio czesto robilam te babke i nigdy nie wyszedl mi zakalec.
Oto przepis:
8 jaj
cukier waniliowy
250 ml cukru krysztalu
1/2 szklanki soku pomaranczowego (ze swiezych pomaranczy)
1/2 szl oleju
375 ml maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
Utrzec zoltka z cukrem (10 min), dodac sok, olej, make z proszkiem i cukrem
waniliowym
na koncu dodac ubita na sztywno piane.
Wychodzi z tego ogromna baba. Ostatnio wylazla z mojej formy podczas
pieczenia.
Zmniejszylam wiec proporcje dla wlasnych potrzeb do 6 jaj. Ale byla to
chyba wina proszku do
pieczenia, ktory kupilam na wage, a ktorego chyba powinnam uzyc mniej niz
normalnego.
Pozdrawiwm Swiatecznie Ania
"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:3ad2efeb$1@news.ircx.pl...
> Kolejny raz zwracam sie do Was z prosba o pomoc. Poszukuje przepisu na
babke
> piaskowa, niby wszedzie ich pelno, ale jakos nie mam przekonania. Jesli
ktos
> moglby podzielic sie przepisem na babke, ktora trzyma wilgoc i nie ma
> sklonnosci do zakalcow, to bede wdzieczna.
>
> Jakby ktos chcial, to mam jeden sprawdzony od lat przepis na tego typu
> ciasto, to moge sie podzielic.
> Ja szukam czegos innego niz moj przepis, bo nie moge co Swieta tym samym
> karmic rodzinki ( znaczy moc to moge, ale nie chce).
>
> pozdrawiam
> myslaca o Swietach
> Basia
>
>
|