« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-15 11:42:03
Temat: Re: biszkoptWknpim wrote:
>
> Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
>
> Wkn
Na poczatku - witam wszystkich. Po raz pierwszy sie tutaj uaktywniam,do
tej poty tylko korzystalam z waszych rad :)) a teraz do rzeczy.
Polecam bardzo prosty przepis - 4 jajka (cale) ubijamy ze szklanka
cukru. Kiedy juz sa bardzo puszyste nalezy dodac szklanke maki,
dokladnie wymieszczac i do piekarnika. Miektorzy dodaja proszek do
pieczenia, ale uwazam to za profanacje - mi zawszze ladnie wychodzi bez
dodatkow.
Nie zdarzylo mi sie jeszcze zeby nie wyszedl.
Pozdrawiam i zycze smacznego
KAYKA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-16 09:22:11
Temat: biszkoptCzy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 09:39:56
Temat: Re: biszkoptktos kiedys mowil, ze takie cos wychodzi - objetosciowo tyle samo
wszystkiego - jajka wbic do szklanki - jak cala, to taka sama
szklanke cukru dodac i bic, na koncu dodac szklanke maki.
Nie probowalam, bo do ciast mam twarda i cezka reke (to przez te
cholerne bicepsy...sa do macania w Gdansku, za mala oplata
oczywiscie).
Czy ktos probowal tak zrobic?
Krysia)
>Wknpim wrote:
>>
>> Czy kto? z Was, kochani móg?by mi podac jaki? niezawodny przepis na
>> biszkopt? Zamierzam zrobi? przek?adany z bita smietan? z ?alatyn? i
>> galaretk? z jagodami. Mam kilka przepsów, ale ka?dy inny i nie wiem co
>> wyjdzie najlepiej. Z góry dzi?kuj?
>>
>> Wkn
>
>Na poczatku - witam wszystkich. Po raz pierwszy sie tutaj uaktywniam,do
>tej poty tylko korzystalam z waszych rad :)) a teraz do rzeczy.
>Polecam bardzo prosty przepis - 4 jajka (cale) ubijamy ze szklanka
>cukru. Kiedy juz sa bardzo puszyste nalezy dodac szklanke maki,
>dokladnie wymieszczac i do piekarnika. Miektorzy dodaja proszek do
>pieczenia, ale uwazam to za profanacje - mi zawszze ladnie wychodzi bez
>dodatkow.
>Nie zdarzylo mi sie jeszcze zeby nie wyszedl.
>
>Pozdrawiam i zycze smacznego
> KAYKA
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 10:11:54
Temat: Re: biszkoptJa często na tym biszkopcie robię torty i zawsze mi wychodzą dobre
przepis
4jajka Białka ubić z
cukrem,dodać po jednym żółtku dalej ubijającwaypać mąkę .
100gcuk Piec w piekarniku20
minut temp 200
120gmąki zwykłej
80gziemniaczanej
2łyżeczki proszku
cukier wanil--
---------------------------------
Pozdrowienia Bożena
---------------------------------
Użytkownik "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> napisał w wiadomości
news:9iuc11$g05$1@news.tpi.pl...
> Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
>
> Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 10:30:42
Temat: Re: biszkopt
Użytkownik "Bożena Kotecka" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9iuetk$7i$1@news.tpi.pl...
: Ja często na tym biszkopcie robię torty i zawsze mi wychodzą dobre
: przepis
: 4jajka Białka ubić z
: cukrem,dodać po jednym żółtku dalej ubijającwaypać mąkę .
: 100gcuk Piec w piekarniku20
: minut temp 200
: 120gmąki zwykłej
: 80gziemniaczanej
: 2łyżeczki proszku
: cukier wanil--
Bozenko! blagamy pisz najpierw skladniki, a potem w ciagu, bez "entera" przepis.
Jak wyzej widzisz to co musimy "rozszyfrowywac".
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 11:17:15
Temat: Re: biszkoptIn article <9iuc11$g05$1@news.tpi.pl>, Wknpim wrote:
> Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
>
Dla mnie niezawodny przepis to:
Na każde 1 jajko 3 dkg cukru i 3 dkg mąki. Ubic pianę z biłek, dodawac
cukier, potem żółtka, cały czas ubijając, na końcu wsypać przesiana mąkę
i wymieszać drewnianą łyżką ( w żadnym wypadku nie mikserem). No i bez
proszku do pieczenia.
Zawsze mi się udaje, a ilość jajek uzależniam od wielkości tortownicy.
Na tort przekładany to min 4 jaja na tortownicę fi 24.
Pozdrowienia
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 12:32:32
Temat: Re: biszkopt
Użytkownik "Iwona Konieczny" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:slrn9l5j9r.3fs.maszczuha@pa3.gliwice.sdi.tpnet.
pl...
> In article <9iuc11$g05$1@news.tpi.pl>, Wknpim wrote:
> > Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> > biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> > galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> > wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
> >
>
> Dla mnie niezawodny przepis to:
>
> Na każde 1 jajko 3 dkg cukru i 3 dkg mąki. Ubic pianę z biłek, dodawac
> cukier, potem żółtka, cały czas ubijając, na końcu wsypać przesiana mąkę
> i wymieszać drewnianą łyżką ( w żadnym wypadku nie mikserem). No i bez
> proszku do pieczenia.
>
> Zawsze mi się udaje, a ilość jajek uzależniam od wielkości tortownicy.
> Na tort przekładany to min 4 jaja na tortownicę fi 24.
>
> Pozdrowienia
> Iwona
A tak przy okazji biszkoptu, to na jaką temperaturę i czas wstawia się
biszkopt bo mnie zawsze bardzo długo jest płynny a potem się robię taki mało
puszysty.
Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 13:41:25
Temat: Re: biszkoptIn article <9iumsv$asg$1@news.tpi.pl>, Dorunia wrote:
> A tak przy okazji biszkoptu, to na jaką temperaturę i czas wstawia się
> biszkopt bo mnie zawsze bardzo długo jest płynny a potem się robię taki mało
> puszysty.
> Dorunia
>
>
W moim piekarniku wstawiam biszkopt na ok. 30 min w temp. ok. 190 - 200
st. C. Problem w tym, że np. u mojej mamy musi byc to min 220 st. W
wiekszosci przepisow jest 180. Polecam nastepnym razem troche zwiekszyc
temperature np o 10 stopni i tak metoda prob i bledow. Niestety czasami
piekarnik piekarnikowi nierowny, a wlasciwie termometr.
Pozdrawiam
Iwona
P.S. A i podobno nie nalezy uchylac dzwiczek przez pierwsze 15 min
pieczenia, na wszelki wypadek to stosuje :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 17:46:19
Temat: Re: biszkopt MagdalenyB
Wknpim wrote:
>
> Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
>
> Wkn
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut.
Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy zoltkami.
Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz
bez miksera.
Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,
35-45 minut. Sprawdzic
patyczkiem.
Magdalena Bassett
c2001CopyrightMagdalena Bassett. All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzezone.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-17 09:19:41
Temat: Re: biszkopt
Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9iuc11$g05$...@n...tpi.pl...
> Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
>
> Wkn
> mój biszkopt zwykle wychodzi mi dobrze.Polecam więc go:10 jaj,30dkg
cukru,30dkg mąki,1łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno dodając po trochu cukier,następnie dodać żółtka.Na
końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |