Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!nntp1.phx
1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.gigan
ews.com!feed2.news.rcn.net!rcn!news-out.visi.com!news-out.octanews.net!petbe.vi
si.com!newsfeed.berkeley.edu!ucberkeley!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-
01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: borówka amerykanska - przepisy poszukiwane :)
Date: Wed, 04 Aug 2004 13:50:28 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <cerflp$mh1$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 35
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210156
Ukryj nagłówki
zarze wrote:
> witam
> dzis z ekologicznej dzialki mamy zerwalam 2 kilo borówki
> amerykanskiej.
> co moge z tego zrobic ? a amoze cos na zime ?
> odpiszcie skoro, bo do jutra albo borówka nie dotrzyma albo ja ją na
> surowo ...
> pozdraiwam
> iza
A co to za owoc? czy to czarne jagody, zurawiny czy borowki, takie do
miesa? Na zurawiny mam dobry przepis na
Chutney na surowo
1/2 kg swiezych zurawin
250 ml cukru
2 pomarancze
1/2 lyzeczki swizego, startego imbiru (albo 1/4 lyzeczki imbiru w
proszku)
szczypta (mniej niz 1/8 lyzeczki) zmielonych gozdzikow
Przyprawy wymieszac z cukrem. Jedna pomarancze obrac ze skory i
"bialego". Obie pomarancze pokroic w kawalki, wrzucic do malaksera,
dodac cukier i zurawiny, i pulsowac przez kilka sekund, az kawalki beda
wielkosci polowki grochu. Odstawic w chlodne miejsce do przegryzienia,
wymieszac przed podaniem. Mozna ozdobic cienko pokrojonymi plasterkami
pomaranczy. Podawac do pieczeni, pieczonej szynki, indyka, do kotletow
schabowych, do omletu z kielbasa itd. Mozna przechowywac w zamknietym
naczyniu w lodowce do tygodnia. Naczynie musi byc szklane lub stalowe.
Magdalena Bassett
|