Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Maria Urbanczyk <M...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brokuły - czy juz bylo ?
Date: Fri, 18 Oct 2002 13:45:37 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 32
Message-ID: <3...@g...com>
References: <3...@p...pulawy.pl> <3...@g...com>
<3...@p...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.geokrak.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1034941533 10429 193.193.75.66 (18 Oct 2002 11:45:33 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Oct 2002 11:45:33 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130515
Ukryj nagłówki
aniab wrote:
> Bardzo dziekuje za odpowiedzi i jesśli mogłabym Prosić Ewę o przepis na
> zupę krem i tarte to spróbowalabym je zrobić.
Hmm, nie jestem Ewa, ale to ja pisalam o zupie i tarcie, wiec sie odzywam...
Niestety, dokladnych przepisow Ci nie podam, bo robie na oko.
Tarta
Spod to kruche ciasto: 20 dkg maki, 10 dkg masla, szczypta soli i kilka
lyzek bardzo zimnej wody: zagniesc szybko, wylepic forme (zrobic brzegi) i
schlodzic jakis czas.
Co do nadzienia, to zawsze eksperymentuje. Trzeba obgotowac brokuly w
osolonej wodzie i osaczyc. Wylozyc na podpieczony spod. Mozna jeszcze dodac
podsmazony boczek lub kielbase. Moze byc jakies mieso lub warzywo (np.
kukurydze lub ugotowana marchewke), moze nie byc nic wiecej. Zalac
mieszanina z jajek i smietany (lub mleka) posolona i popieprzona do smaku.
Do zalewy mozna tez wcisnac zabek czosnku, albo jakas inna przyprawe do
smaku.
Zapiec.
Zupa
To juz zupelna improwizacja, zawsze robie do smaku. Generalnie gotujesz
wywar (albo na kostce rosolowej), wrzucasz brokuly, mozna tez ziemniaki w
kostke, albo i nie. Gdy warzywa miekkie, miksujesz zupe. Dobrze jest odlozyc
kilka rozyczek do dekoracji. Zupe zabielic smietana, ale moze byc tez
"czysta". Dobra jest z grzankami. Oczywiscie trzeba doprawic do smaku.
Smacznego
Maria
|