| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-17 10:57:37
Temat: brokuły - czy juz bylo ?Wczoraj dostałam reklamówkę brokuł.
Z części zrobiłam niezłą sałatke :
i tu przepis :
1/2 salaterki ugotowanych brokuł lub tylko sparzonych ( wg uznania),
podzielonych na różyczki,
8 jaj na twardo,
2 - 3 jabłka (szare renety lub inne winne),
1/2 puszki groszku konserw.
1/2 pęczka zielonej pietruszki posiekanej lub koperku
majonez i przyprawy wg uznania (sól, pieprz, musztarda ostra) ew.
posiekana cebula
Sałatka znikła w mgnieniu oka w 4 łakomych buziach i co dalej ?
Reszte można zamorozic lub podac z bułką - szukam innych podpowiedzi dla
uwielbianych przeze mnie brokuł
z pozdówkami Anna B
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-17 11:44:05
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?Ja ubóstwiam sałatkę z brokuł z czosnkiem i żółtym serem.
A oto przepis:
1. Paczka mrożonych brokuł,
2. 20 deko żółtego sera (raczej ostrego),
3. ząbek czosnku,
4. majonez
Przyrządzanie:
1. Brokuły ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie
2. zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser (ilość dowolna), wycisnąć czosnek
i wszystko wymieszać z majonezem.
Pozdrowienia i smacznego
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-18 08:22:46
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ? [P]Użytkownik "aniab" <a...@p...pulawy.pl> napisał w wiadomości
news:3DAE97A1.5956C68B@poczta.pulawy.pl...
> Wczoraj dostałam reklamówkę brokuł.
Makaron z brokulami.
Na 3-4 osoby
Makaron - najlepiej krotkie proste rurki ~30 dkg, jak towarzystwo
glodne to 0,5 kg.
Sredniej wielkosci brokul podzielony na rozyczki (z ogonkami)
2-3 zabki czosnku
parmezan (mi ten mielony w torebkach nie smakuje - kupuje w klocku i
sam tre) 50-70g
oliwa z oliwek (pare lyzek)
opcjonalnie - anchois (2-3 koreczki) lub lyzka masla
sol
Brokula obgotowac ~7min (tak al'dente) w lekko osolonej wodzie.
Wylowic, a w tej samej wodzie ugotowac makaron. W trakcie gotowania
rozgrzac na patelni oliwe i podsmazyc pokrojony czosnek i ewentualnie
anchois. Do tego dorzucic brokula i delikatnie mieszajac podsmazyc.
Do michy wrzucac po trochu makaronu i brokula, przesypujac parmezanem.
Jesli bez anchois to mozna dodac maslo. Zamieszac - gotowe.
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-18 09:17:47
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?aniab wrote:
> Wczoraj dostałam reklamówkę brokuł.
> (...)
> Reszte można zamorozic lub podac z bułką - szukam innych podpowiedzi dla
> uwielbianych przeze mnie brokuł
> z pozdówkami Anna B
Z brokulow mozna zrobic pyszna zupe-krem. Mozna tez upiec tarte z brokulami, ja
bardzo lubie. No i
cala masa salatek, ja bardzo lubie improwizowac. Ladnie i kolorowo wyglada z
dodatkiem kukurydzy i
czerwonej fasoli. Do galaretki z kurczaka jako ozdobnik super wygladaja rozyczki
brokulow. Acha,
czytalam tez kiedys przepis na paste, gdzie mieszalo sie ugotowane brokuly z serem
feta.
Ja moglabym przerobic kazda ilosc brokulow :-)
Smacznego
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-18 10:54:52
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?Bardzo dziekuje za odpowiedzi i jesśli mogłabym Prosić Ewę o przepis na
zupę krem i tarte to spróbowalabym je zrobić.
Reszte przepisów podanych oczywiście szybciutko przetestuję. Wyglądają
na bardzo smakowite - ja rónież lubie eksperymentować w kuchni.Wogóle to
niewiele się odzywam na grupię ale wkupne już było na wiosne tego roku.
Ostatnio jednak nie miałam kontaktu z grupą prawie trzy miesiące -
choroba. Z tzw. doskoku ją czasami czytałam. Teraz nadrabiam
zaległości
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie Anna B
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-18 11:45:37
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?aniab wrote:
> Bardzo dziekuje za odpowiedzi i jesśli mogłabym Prosić Ewę o przepis na
> zupę krem i tarte to spróbowalabym je zrobić.
Hmm, nie jestem Ewa, ale to ja pisalam o zupie i tarcie, wiec sie odzywam...
Niestety, dokladnych przepisow Ci nie podam, bo robie na oko.
Tarta
Spod to kruche ciasto: 20 dkg maki, 10 dkg masla, szczypta soli i kilka
lyzek bardzo zimnej wody: zagniesc szybko, wylepic forme (zrobic brzegi) i
schlodzic jakis czas.
Co do nadzienia, to zawsze eksperymentuje. Trzeba obgotowac brokuly w
osolonej wodzie i osaczyc. Wylozyc na podpieczony spod. Mozna jeszcze dodac
podsmazony boczek lub kielbase. Moze byc jakies mieso lub warzywo (np.
kukurydze lub ugotowana marchewke), moze nie byc nic wiecej. Zalac
mieszanina z jajek i smietany (lub mleka) posolona i popieprzona do smaku.
Do zalewy mozna tez wcisnac zabek czosnku, albo jakas inna przyprawe do
smaku.
Zapiec.
Zupa
To juz zupelna improwizacja, zawsze robie do smaku. Generalnie gotujesz
wywar (albo na kostce rosolowej), wrzucasz brokuly, mozna tez ziemniaki w
kostke, albo i nie. Gdy warzywa miekkie, miksujesz zupe. Dobrze jest odlozyc
kilka rozyczek do dekoracji. Zupe zabielic smietana, ale moze byc tez
"czysta". Dobra jest z grzankami. Oczywiscie trzeba doprawic do smaku.
Smacznego
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-18 12:24:33
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?Fri, 18 Oct 2002 13:45:37 +0200, Maria Urbanczyk
<M...@g...com> napisala:
>Zupa
>To juz zupelna improwizacja, zawsze robie do smaku. Generalnie gotujesz
>wywar (albo na kostce rosolowej), wrzucasz brokuly, mozna tez ziemniaki w
>kostke, albo i nie. Gdy warzywa miekkie, miksujesz zupe. Dobrze jest odlozyc
>kilka rozyczek do dekoracji. Zupe zabielic smietana, ale moze byc tez
>"czysta". Dobra jest z grzankami. Oczywiscie trzeba doprawic do smaku.
Ciut gałki m. robi tej zupie bardzo dobrze :-) A dla lubiących tego
typu perwersje - gałki ciut wiecej i już na talerzu (ale jak jeszcze
gorąca) żółty ostry ser w wiórkach.
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 13:08:01
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?
> Hmm, nie jestem Ewa, ale to ja pisalam o zupie i tarcie, wiec sie odzywam...
>
Bardzo przepraszam za pomyłkę, źle spojrzałam na posty i wskutek tego
ten błąd .Oczywiśice za przepisy-improwizacje bardzo dziękuje. Sama
większość rzeczy robię na "oko" i do smaku. Zprzepisu tylko te które
mają być na zime i ciasta.
Toje podpowiedzi napewno wykorzystam Aniab
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-22 07:44:38
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?aniab wrote:
> Bardzo przepraszam za pomyłkę, źle spojrzałam na posty i wskutek tego
> ten błąd .Oczywiśice za przepisy-improwizacje bardzo dziękuje. Sama
> większość rzeczy robię na "oko" i do smaku. Zprzepisu tylko te które
> mają być na zime i ciasta.
> Toje podpowiedzi napewno wykorzystam Aniab
Alez nie szkodzi, kazdy sie przeciez moze pomylic :-)
Smacznego!
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 20:37:37
Temat: Re: brokuły - czy juz bylo ?Ja gotuje w wodzie i na gorace nakladam maselko z wycisnietym czosnkiem.
Pycha jako dodatek do ziemniakow i mieska!
"Ewa" <e...@w...pl> wrote in message news:aoobir$hg0$1@news.tpi.pl...
> Ja ubóstwiam sałatkę z brokuł z czosnkiem i żółtym serem.
> A oto przepis:
>
> 1. Paczka mrożonych brokuł,
> 2. 20 deko żółtego sera (raczej ostrego),
> 3. ząbek czosnku,
> 4. majonez
>
> Przyrządzanie:
>
> 1. Brokuły ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie
> 2. zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser (ilość dowolna), wycisnąć
czosnek
> i wszystko wymieszać z majonezem.
>
> Pozdrowienia i smacznego
> Ewa
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |