Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chiński magiczny makaron

Grupy

Szukaj w grupach

 

chiński magiczny makaron

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-12 00:20:33

Temat: chiński magiczny makaron
Od: "sln" <s...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
W czasie wakacji podróżowałem po Chinach.
Uliczki chińskich miast są pełne małych knajpek serwujących makaron.
Sposób w jaki go robią powala z nóg. Najpierw długo wyrabiają ciasto,
potem biorą duży kawał, rozciągają, składają na pół, rozciągają, składają,
i tak kilka razy. Przez to rozciąganie i składanie z kawałka ciasta robią się nitki
(a właściwie nitka długości kilkudziesięciu metrów). Wygląda to widowiskowo.
Próbowałem tak zrobić w domu ale się nie da, ciasto jest za mało elastyczne,
oryginalnego przepisu niestety nie wziąłem ;o/

Czy ktoś z was może zna przepis na to rozciągliwe ciasto na makaron?

Pozdrawiam
____________
ŁukaszSolecki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-12 18:25:23

Temat: Re: chiński magiczny makaron
Od: "marek x" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja co prawda widziałem to w TV ale jestem pod wrazeniem mistrzostwa tych ludzi.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-13 09:20:54

Temat: Re: chiński magiczny makaron
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

sln napisał(a):
[...]
> Czy ktoś z was może zna przepis na to rozciągliwe ciasto na makaron?

Mąka, woda, jajo? i chińczyk.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-13 16:35:12

Temat: Re: chiński magiczny makaron
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Akurat nie robilam makaronu ale ciasto na strucle (nie mam pojecia, jak to
sie po polsku nazywa, bo przepis mialam po niemiecku) i robilam ciasto w
sumie jak na makaron ale z dodatkiem octu. Ciasto bylo meczone przez 10
minut (ponoc im bardziej zle sie je traktuje, tym jest pozniej lepsze) i
wypoczylalo godzine pod ciepla miska i nast. troche rozwalkowalam, tak na
0,5 cm grubosc i pozniej rozciagalam az bylo przezroczyste. Elastycznoscia
tego ciasta bylam zafascynowana. Moze tez dodaja octu, bo ja wyczytalam to
wasnie on je "uelastycznia".

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-13 20:46:32

Temat: Re: chiński magiczny makaron
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Monika Biermann wrote:
> Akurat nie robilam makaronu ale ciasto na strucle (nie mam pojecia, jak to
> sie po polsku nazywa, bo przepis mialam po niemiecku) i robilam ciasto w
> sumie jak na makaron ale z dodatkiem octu. Ciasto bylo meczone przez 10
> minut (ponoc im bardziej zle sie je traktuje, tym jest pozniej lepsze) i
> wypoczylalo godzine pod ciepla miska i nast. troche rozwalkowalam, tak na
> 0,5 cm grubosc i pozniej rozciagalam az bylo przezroczyste. Elastycznoscia
> tego ciasta bylam zafascynowana. Moze tez dodaja octu, bo ja wyczytalam to
> wasnie on je "uelastycznia".
>
> Monika
>
>
Tez pamietam, ze gdy pierwszy i ostatni raz robilam strucle, to bylam
zafascynowana tym ciastem. Palce trzyma sie pod spodem i rozciaga sie
latwo, choc dlugo, ale rzeczywiscie bardzo cienko. Elastycznosc ciasta
zalezy od zawartosci glutenu w mace. Ciasto musi odpoczac przed
walkowaniem czy rozciaganiem.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-14 14:43:14

Temat: Re: chiński magiczny makaron
Od: " " <z...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):

> Monika Biermann wrote:
> > Akurat nie robilam makaronu ale ciasto na strucle (nie mam pojecia, jak to
> > sie po polsku nazywa, bo przepis mialam po niemiecku)

> Tez pamietam, ze gdy pierwszy i ostatni raz robilam strucle, t

To się chyba jednak strudel nazywa.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-02-14 15:39:02

Temat: Re: chiński magiczny makaron
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


<z...@g...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:dssqa1$s9f$1@inews.gazeta.pl...

>
> To się chyba jednak strudel nazywa.

Juuup, racje masz, to po polsku nazywa sie tak samo jak po niemiecku, a
strucla jest drozdzowa :) - zamiast szukac po ksiazkach kucharskich , moglam
zagladnac do slownika jezyka polskiego

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciasto Netusi
Clare Ferguson ,Kuchnia XXI wieku ,tytuł oryginału: Food for cooks
Smacznego życzę.
buraki
dylemacik organoleptyczny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »