Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia buraki

Grupy

Szukaj w grupach

 

buraki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-11 15:10:02

Temat: buraki
Od: "barba" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
grubszych oczkach?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-11 15:37:21

Temat: Re: buraki
Od: zbigi <z...@s...motocykle.org> szukaj wiadomości tego autora

barba napisał(a):
> Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy
> na grubszych oczkach?

IMO na grubszych. Na cienszych sie trze juz ugotowane ziemniaki, tfu!
buraki :)

--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-11 18:11:09

Temat: Re: buraki
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"barba" <b...@w...pl> wrote in message
news:dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
> grubszych oczkach?

Buraki upieczone w skorkach i obrane, nie gotowane. Trzec na tarce wedlug
uznania (ja lubie drobno.)

--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-12 18:31:14

Temat: Re: buraki
Od: "marek x" <m...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):

> "barba" <b...@w...pl> wrote in message
> news:dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> > najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
> > grubszych oczkach?
>
> Buraki upieczone w skorkach i obrane, nie gotowane. Trzec na tarce wedlug
> uznania (ja lubie drobno.)
>
Buraki można piec w piekarniku ale można też gotować. Ja przed zasmażeniem trę
buraki na drobnych oczkach tarki. Zasmażając dodaję chrzan lub żurawinę
(galaretkę z czerwonej porzeczki) Czasami do chrzanu i buraków dodaję troszkę
drobno pokrojonej w kostkę cebulki. Można też dodać łychę gęstej śmietany.
Zawsze sok z cytryny i jeśli buraki mało słodkie cukier no i odrobinę soli.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-12 20:31:07

Temat: Re: buraki
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "barba" <b...@w...pl> napisał w wiadomości

> Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
> grubszych oczkach?

Widocznie wg gustu. Ja lubie i robie (tre) na wiekszych oczkach... :)

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-13 07:44:11

Temat: Re: buraki
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "marek x" <m...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dsnuti$4hs$1@inews.gazeta.pl...
> eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):
>
> > "barba" <b...@w...pl> wrote in message
> > news:dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > > Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> > > najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy
na
> > > grubszych oczkach?
> >
> > Buraki upieczone w skorkach i obrane, nie gotowane. Trzec na tarce
wedlug
> > uznania (ja lubie drobno.)
> >
> Buraki można piec w piekarniku ale można też gotować. Ja przed zasmażeniem
trę
> buraki na drobnych oczkach tarki. Zasmażając dodaję chrzan lub żurawinę
> (galaretkę z czerwonej porzeczki) Czasami do chrzanu i buraków dodaję
troszkę
> drobno pokrojonej w kostkę cebulki. Można też dodać łychę gęstej śmietany.
> Zawsze sok z cytryny i jeśli buraki mało słodkie cukier no i odrobinę
soli.
>

Na targu gdzie sie często zaopatruje mozna kupic buraki juz uparowane..
poprostu dostawcy wuzywaja sprzętu przeznaczonego do parowania ziemniaków
dzieki temu odpada męka ze sprzątaniem kuchni po gotowaniu buraków

A dalej to juz prosto bo wystarczy obrac zetrzeć na tarce..ja lubie drobno..
potewm rozpuszczam tłuszcz na patelni ..dodaje makę...a potem
w te zasmażke wkładam buraki i mieszam...na samym końcu pare kropel octu do
smaku...

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-02-13 13:09:14

Temat: Re: buraki
Od: "barba" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Wszystkie mi sie przydadzą.b.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dylemacik organoleptyczny
makaron, śmietana, tuńczyk
Re: Witam!
Nalesniki gorskie? :-)
zotarella

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »