| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-11 15:10:02
Temat: burakiCzy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
grubszych oczkach?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-11 15:37:21
Temat: Re: burakibarba napisał(a):
> Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy
> na grubszych oczkach?
IMO na grubszych. Na cienszych sie trze juz ugotowane ziemniaki, tfu!
buraki :)
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-11 18:11:09
Temat: Re: buraki"barba" <b...@w...pl> wrote in message
news:dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
> grubszych oczkach?
Buraki upieczone w skorkach i obrane, nie gotowane. Trzec na tarce wedlug
uznania (ja lubie drobno.)
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-12 18:31:14
Temat: Re: burakieM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):
> "barba" <b...@w...pl> wrote in message
> news:dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> > najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
> > grubszych oczkach?
>
> Buraki upieczone w skorkach i obrane, nie gotowane. Trzec na tarce wedlug
> uznania (ja lubie drobno.)
>
Buraki można piec w piekarniku ale można też gotować. Ja przed zasmażeniem trę
buraki na drobnych oczkach tarki. Zasmażając dodaję chrzan lub żurawinę
(galaretkę z czerwonej porzeczki) Czasami do chrzanu i buraków dodaję troszkę
drobno pokrojonej w kostkę cebulki. Można też dodać łychę gęstej śmietany.
Zawsze sok z cytryny i jeśli buraki mało słodkie cukier no i odrobinę soli.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-12 20:31:07
Temat: Re: burakiUżytkownik "barba" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
> Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy na
> grubszych oczkach?
Widocznie wg gustu. Ja lubie i robie (tre) na wiekszych oczkach... :)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-13 07:44:11
Temat: Re: buraki
Użytkownik "marek x" <m...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dsnuti$4hs$1@inews.gazeta.pl...
> eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):
>
> > "barba" <b...@w...pl> wrote in message
> > news:dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > > Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> > > najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy
na
> > > grubszych oczkach?
> >
> > Buraki upieczone w skorkach i obrane, nie gotowane. Trzec na tarce
wedlug
> > uznania (ja lubie drobno.)
> >
> Buraki można piec w piekarniku ale można też gotować. Ja przed zasmażeniem
trę
> buraki na drobnych oczkach tarki. Zasmażając dodaję chrzan lub żurawinę
> (galaretkę z czerwonej porzeczki) Czasami do chrzanu i buraków dodaję
troszkę
> drobno pokrojonej w kostkę cebulki. Można też dodać łychę gęstej śmietany.
> Zawsze sok z cytryny i jeśli buraki mało słodkie cukier no i odrobinę
soli.
>
Na targu gdzie sie często zaopatruje mozna kupic buraki juz uparowane..
poprostu dostawcy wuzywaja sprzętu przeznaczonego do parowania ziemniaków
dzieki temu odpada męka ze sprzątaniem kuchni po gotowaniu buraków
A dalej to juz prosto bo wystarczy obrac zetrzeć na tarce..ja lubie drobno..
potewm rozpuszczam tłuszcz na patelni ..dodaje makę...a potem
w te zasmażke wkładam buraki i mieszam...na samym końcu pare kropel octu do
smaku...
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-13 13:09:14
Temat: Re: burakiBardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Wszystkie mi sie przydadzą.b.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |