Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: buraki
Date: Mon, 13 Feb 2006 08:44:11 +0100
Organization: lubman
Lines: 38
Message-ID: <dspdcr$lud$1@news.lublin.pl>
References: <dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl> <1NpHf.10378$0H1.4692@trnddc04>
<dsnuti$4hs$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.lublin.pl 1139816668 22477 212.182.111.231 (13 Feb 2006 07:44:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Feb 2006 07:44:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260156
Ukryj nagłówki
Użytkownik "marek x" <m...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dsnuti$4hs$1@inews.gazeta.pl...
> eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):
>
> > "barba" <b...@w...pl> wrote in message
> > news:dskur9$hfq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > > Czy, żeby zrobić buraki zasmażane, trzeba je utrzeć na tarce z
> > > najdrobniejszymi oczkami, takimi jak się trze ziemniaki na placki, czy
na
> > > grubszych oczkach?
> >
> > Buraki upieczone w skorkach i obrane, nie gotowane. Trzec na tarce
wedlug
> > uznania (ja lubie drobno.)
> >
> Buraki można piec w piekarniku ale można też gotować. Ja przed zasmażeniem
trę
> buraki na drobnych oczkach tarki. Zasmażając dodaję chrzan lub żurawinę
> (galaretkę z czerwonej porzeczki) Czasami do chrzanu i buraków dodaję
troszkę
> drobno pokrojonej w kostkę cebulki. Można też dodać łychę gęstej śmietany.
> Zawsze sok z cytryny i jeśli buraki mało słodkie cukier no i odrobinę
soli.
>
Na targu gdzie sie często zaopatruje mozna kupic buraki juz uparowane..
poprostu dostawcy wuzywaja sprzętu przeznaczonego do parowania ziemniaków
dzieki temu odpada męka ze sprzątaniem kuchni po gotowaniu buraków
A dalej to juz prosto bo wystarczy obrac zetrzeć na tarce..ja lubie drobno..
potewm rozpuszczam tłuszcz na patelni ..dodaje makę...a potem
w te zasmażke wkładam buraki i mieszam...na samym końcu pare kropel octu do
smaku...
Marek
|