Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "-=[zieluk]=-" <z...@c...chemia.pk.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb
Date: Sun, 13 Jul 2003 09:52:28 +0200
Organization: KrakRower
Lines: 59
Sender: u...@p...onet.pl@cyfronet-6.lama.net.pl
Message-ID: <j...@4...com>
References: <bemut5$5cu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cyfronet-6.lama.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1058082282 23912 195.150.172.6 (13 Jul 2003 07:44:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Jul 2003 07:44:42 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.91/32.564
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164250
Ukryj nagłówki
On Fri, 11 Jul 2003 20:16:01 +0200, "milena" <m...@p...onet.pl>
wrote:
>czy ktos moze mi podac najprostszty sposob upieczenia dobrego chleba z maki
>z pelnego przemialu
>
Właśnie wczoraj wypróbowałam nowy przepis z mąki białej i pszennej
razowej:
350 g mąki pszennej
350 g razowej mąki pszennej
15 g soli
15g świeżych drożdży
430 ml letniej wody , mąka do posypania
1. rozkruszyć drożdze, dokładnie rozprowadzić w 4 łyżkach wody,dodać
część mąki i dokładnie wymieszać (konsystencja gęstej śmietany),
zostawić rozczeyn na 20 minut, aż spieni się i zwiększy objętość
2. po trochu wmieszać do rozczynu resztę mąki. uformować kulę. ciasto
powinno odhodzić od rąk i od miski. jesli jest za zuche-dolac odrobine
wody, jeśli zbyt mokre-podsypać trochę mąki.
3. wyjąć ciasto na stolnicę, i wyrabiać przez 10 minut. najpierw
trzeba je rozciągnąc w kierunku do siebie, zwinąć z powrotem w kulę i
tak kilka razy. ciasto powinno stać się elastyczne i lśniące, wtedy
uformować kulę.
4.włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką. zostawić do
wyrośnięcia w temp pokojowej na 1,5-2 h aż podwoi objętość.
5. "przebić" ciasto w misce tzn, spłaszczyć uderzając pięścią lub
spłaszczyć i wyjąć na stolnicę
6. nadać mu pdłużny kształt delikatnie ugniatając. katem dłoni zrobić
wgłębienie wzdłuż ciasta i zwinąć je w gruby wałek tak żeby to
spojenie znalazło się na spodzie. bochenek położyć na blasze, zrobić
trzy skośne naciecia nożem, przykryć wilgotną ściereczka i zostawić do
wyrośnięcia.
7. nagrzać piekarnik do 220 st C, oprószyć bochenek mąką i swstawic do
piekarnika.m
po 15 min, gdy chleb zrumieni się na złoty kolor, zmniejszyć
temperature do 190 st C i piec jeszcze przez 20-25minut.
sprawdzic czy jest upieczony - opukiwany od spodumusi wydawac gluch
odglos. jesli nie wydaje, dopiec jeszcze 5 do 10 minut.
smacznego
napisz jak sie udal
pozdrawiam
Ela
|