Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-11 18:16:01

Temat: chleb
Od: "milena" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

czy ktos moze mi podac najprostszty sposob upieczenia dobrego chleba z maki
z pelnego przemialu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-13 07:52:28

Temat: Re: chleb
Od: "-=[zieluk]=-" <z...@c...chemia.pk.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 11 Jul 2003 20:16:01 +0200, "milena" <m...@p...onet.pl>
wrote:

>czy ktos moze mi podac najprostszty sposob upieczenia dobrego chleba z maki
>z pelnego przemialu
>


Właśnie wczoraj wypróbowałam nowy przepis z mąki białej i pszennej
razowej:
350 g mąki pszennej
350 g razowej mąki pszennej
15 g soli
15g świeżych drożdży
430 ml letniej wody , mąka do posypania

1. rozkruszyć drożdze, dokładnie rozprowadzić w 4 łyżkach wody,dodać
część mąki i dokładnie wymieszać (konsystencja gęstej śmietany),
zostawić rozczeyn na 20 minut, aż spieni się i zwiększy objętość
2. po trochu wmieszać do rozczynu resztę mąki. uformować kulę. ciasto
powinno odhodzić od rąk i od miski. jesli jest za zuche-dolac odrobine
wody, jeśli zbyt mokre-podsypać trochę mąki.
3. wyjąć ciasto na stolnicę, i wyrabiać przez 10 minut. najpierw
trzeba je rozciągnąc w kierunku do siebie, zwinąć z powrotem w kulę i
tak kilka razy. ciasto powinno stać się elastyczne i lśniące, wtedy
uformować kulę.
4.włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką. zostawić do
wyrośnięcia w temp pokojowej na 1,5-2 h aż podwoi objętość.
5. "przebić" ciasto w misce tzn, spłaszczyć uderzając pięścią lub
spłaszczyć i wyjąć na stolnicę
6. nadać mu pdłużny kształt delikatnie ugniatając. katem dłoni zrobić
wgłębienie wzdłuż ciasta i zwinąć je w gruby wałek tak żeby to
spojenie znalazło się na spodzie. bochenek położyć na blasze, zrobić
trzy skośne naciecia nożem, przykryć wilgotną ściereczka i zostawić do
wyrośnięcia.
7. nagrzać piekarnik do 220 st C, oprószyć bochenek mąką i swstawic do
piekarnika.m
po 15 min, gdy chleb zrumieni się na złoty kolor, zmniejszyć
temperature do 190 st C i piec jeszcze przez 20-25minut.
sprawdzic czy jest upieczony - opukiwany od spodumusi wydawac gluch
odglos. jesli nie wydaje, dopiec jeszcze 5 do 10 minut.


smacznego

napisz jak sie udal
pozdrawiam
Ela











› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

w sprawie sprzetu kuchennego - dlugie
Kochani, co z malin?
"Ostre" przyprawy - pytanie
Ciekawy szpinak
zrobiłam wiśnie z cynamonem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »