Data: 2004-02-10 07:59:23
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na_wp.pl> napisał w wiadomości
news:c092ve$q9f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> - czyli żytni oraz graham - czyli pszenny.
E, chyba jednak nie - mąka graham, to mąka żytnia, pszenna, lub inna z
pełnego przemiału ale jeszcze grubsza niż razowa.
Razowa jest drobniej zmielona, czasami częściowo przesiana, żeby odrzucić
najgrubsze cząstki.
Graham jest najmniej dokładnie zmieloną mąką - i najzdrowszą, choć raczej
trzeba ja mieszać z lżejszymi mąkami bo wychodzą z niej produkty ciężkie,
ciemne i gorzkawe.
Teraz robią takie szukane graham - dosypują trochę mąki grahama do zwykłej
białej i robią prawie białe pieczywo od nazwą grahama. :-/
Sowa
|