Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!new
s.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <n...@m...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto kruche na słodką tartę
Date: 12 Aug 2002 16:06:44 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 51
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1029161204 22790 192.168.240.245 (12 Aug 2002 14:06:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Aug 2002 14:06:44 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 194.230.241.123, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119849
Ukryj nagłówki
Proszę o
> > przepis :-) Z migdałami, toż to pyyyyycha :-))))
> > A śliweczki to pewnie węgierki?
Najmocniej przepraszam za opoznienie w podaniu przepisu, ale zupelnie nie
mialam czasu... Najtrudniejsze w tym przepisie jest chyba zrobienie ciasta,
trzeba sie dokladnie trzymac przepisu – wyglada to skomplikowanie, ale nie taki
diabel straszny...
Ciasto piaskowe na tarte (tarta wychodzi bardzo cienka i o to chodziJ))
Potrzebujemy jedna laske wanilii, zoltko z duzego jaja, 20 g zmielonych
migdalow (najlepiej zmielic samemu w maszynce do kawy-tylko nie za dlugo, bo
sie robi z midgalow marcepan...), 60 gramow cukru pudru, 100 g maki pszennej,
szczypta soli, 75 gramow masla w temperaturze pokojowej.
Laske wanilii przekroic wzdluz, wyskrobac ziarna ze srodka i wrzucic do miski,
dodac zoltko i wymieszac. Odstawic na bok. Sproszkowane migdaly i cukier puder
wymieszac dokladnie mikserem (ja uzywam swiderkow), nastepnie dorzucic make i
sol, zmiksowac na nowo. Dodac miekkie maslo i zamiksowac 10 sekund: (ciasto ma
wygladac z grubsza jak tarta bulkaJ)) Dodac nastepnie zoltko z wanilia i
miksowac kilka razy po 2-3 sekundy az sie skladniki polacza. Ciasta nie nalezy
zbyt dlugo wyrabiac: nie ma tworzyc kuli. Teraz nozem zebrac ciasto i przelozyc
na papier aluminiowy, uformowac z niego okragly placek, zawinac w folie alu. I
wlozyc do lodowki na con. Godzine, ale lepiej wiecej, maksimum 24 godziny. Im
lepiej schlodzone ciasto tym latwiej sie walkuje. Po schlodzeniu rozwalkowac
ciasto na podsypanym maka stole tak aby uformowalo krazek o srednicy wiekszej o
2 cm od srednicy blaszki na tarte. Wylozyc ciastem blaszke posmarowana maslem,
brzegi ciasta maja wystawac troche poza blaszke. Podziurkowac ciasto widelcem i
ponownie wlozyc do lodowki na godzine. Rozgrzac piekarnik do 190 stopni,
wstawic tarte do piekarnika na piec minut, az sie ciasto podpiecze, wyciagnac
je, obciac nozem wystajace brzegi, przestudzic nieco tarte. W tym czasie
przygotowac nadzienie, na ktore potrzebujemy 90 gramow zmielonych migdalow, 90
gramow miekkiego masla, 100 gramow cukru, 2 jaja w temperaturze pokojowej oraz
okolo kilograma sliwek lub innych duzych owocow pestkowych: wazne zeby byly
jedrne ale slodkie. Mikserem wymieszac migdaly, maslo i cukier, nastepnie dodac
jaja i ponownie zmiksowac. Te mieszanke wylozyc na dno tarty a na nia klasc
owoce wypestkowane, w polowkach, skorka w dolJ. Nastepnie wstawic na dalsze
pieczenie do piekarnika i piec przez ok. 30 min w temp. 175 stopni. Krem
migdalowy powinien nabrac zlotych kolorow i napeczniec wokol sliwek.
Przestudzona tarte nalezy posypac cukrem pudrem.
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|