Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z brzoskwiniami?
Date: Mon, 18 Feb 2002 12:53:18 +0100
Organization: lubman
Lines: 52
Message-ID: <a4qq1e$ont$1@news.lublin.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1014033263 25341 195.117.192.115 (18 Feb 2002 11:54:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Feb 2002 11:54:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96473
Ukryj nagłówki
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Wiem, ze piecze sie serniki z brzoskwiniami, sama jednak nie robilam takiego
> w zwiazku z tym nie mam wyprobowanego przepisu. Czy ktos z Was ma
> moze taki przepis, ktory na pewno mi sie uda?
No pewnie :) Jola L-L ma taki przepis, ale mam nadzieje, ze zdaze
ja wyprzedzic i zacytuje Ci go wraz z moimi najlepszymi rekomendacjami :)
Sernik z brzoskwiniami:
1. 3 szkl. mąki
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Z tego wszystkiego wyrobić ciasto i podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę (wysmarowaną i posyp. bułką tartą) blacha
ok. 36x26, 1/3 włożyć do lodówki.
2. 1/2 kg twarogu - zmielić
1 jajko
1 budyń (sypki)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Wyrobić masę serową i wyłożyć na ciasto.
3. 1 puszka brzoskwiń - odsączyć, pokroić w plastry i wyłożyć na masę
serową.
4. Piana: 5 białek
1 szkl. cukru pudru
Ubić białka, stopniowo dodać cukier.
Do ubitej piany z cukrem wmieszać delikatnie 1 łyżkę stołową mąki
ziemniaczanej. Gotową pianę wyłożyć na owoce.
5. Na pianę potrzeć na tarce na duzych oczkach (lub pokruszyć) 1/3 ciasta
z lodówki.
6. Piec ponad godz. w temp 180-200 C.
7. Polewa:
4 łyżki cukru zwykłego
1/3 kostki masła(margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
Zagotować w rondelku wszystko razem (tak jak przy murzynku), po
ochłodzeniu polać zygzakiem na gotowe ciasto.
Pozdrawiam
Lilla
|