« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-28 19:08:05
Temat: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepszePrzeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z wami
ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam juz
przy sliwkach.
60 dkg rabarbary (ok 1kg wegierek)
15 dkg maki
7,5 dkg maki ziemniaczanej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (polskiego)
15 dkg cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 zoltka
15 dkg margaryny
sol
Cukier, jajka +zoltka i margaryne utrzec, dodac obie maki, proszek, zapach.
Ciasto bedzie dosc geste. Wylozyc na blache, oczywiscie wysmarowana itd.. W
wylozone na blasze ciasto wcisnac owoce (sliwki oczywisciw wypestkowane, a
jesli rabarbar to pokrojony na centymetrowe plasterki) Piec w 200 stopniach
ok 25 minut. W tym czasie ubic pozostale bialka z mala szczypta soli i
cukrem (na oko, ja daje ok pol szklanki). Kiedy ciasto bedzie zlociste
nalozyc ubita piane i zrumienic.
Zawolac dzieci. Gwarantowane 15 minut spokoju.
Grazyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-28 19:49:37
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepszeAcha, zapomnialam dodac, ze najlepsze jest na goraco!
Grazyna
Użytkownik "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:99tcpf$9bl$1@news.tpi.pl...
> Przeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z wami
> ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
> rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam
juz
> przy sliwkach.
> 60 dkg rabarbary (ok 1kg wegierek)
> 15 dkg maki
> 7,5 dkg maki ziemniaczanej
> 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (polskiego)
> 15 dkg cukru
> cukier waniliowy
> 2 jajka
> 3 zoltka
> 15 dkg margaryny
> sol
> Cukier, jajka +zoltka i margaryne utrzec, dodac obie maki, proszek,
zapach.
> Ciasto bedzie dosc geste. Wylozyc na blache, oczywiscie wysmarowana itd..
W
> wylozone na blasze ciasto wcisnac owoce (sliwki oczywisciw wypestkowane, a
> jesli rabarbar to pokrojony na centymetrowe plasterki) Piec w 200
stopniach
> ok 25 minut. W tym czasie ubic pozostale bialka z mala szczypta soli i
> cukrem (na oko, ja daje ok pol szklanki). Kiedy ciasto bedzie zlociste
> nalozyc ubita piane i zrumienic.
> Zawolac dzieci. Gwarantowane 15 minut spokoju.
> Grazyna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 06:01:31
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepszeUżytkownik Grażyna SZkudlińska <m...@g...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Przeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z wami
> ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
> rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam juz
> przy sliwkach.
A co zrobic, jezeli aktualnie nie ma ani sliwek ani rabarbaru? :-(
Jeszcze dlugo przyjdzie poczekac na sprawdzenie tego przepisu...
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 07:15:08
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze
Użytkownik "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:99tcpf$9bl$1@news.tpi.pl...
> Zawolac dzieci. Gwarantowane 15 minut spokoju.
> Grazyna
Czy pozwolic ciastu wystygnac, czy dzieci wolac od razu - poparza dzioby
i nawet wiecej niz 15 min. bede trzymac je w zimnej wodzie.....?
Pozdrawiam
Basia
(tylko zartuje..)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 07:16:18
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:99uj5o$h9a$1@slimek.man.lublin.pl...
> Użytkownik Grażyna SZkudlińska <m...@g...pl> w wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisała:
> > Przeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z
wami
> > ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
> > rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam
juz
> > przy sliwkach.
>
> A co zrobic, jezeli aktualnie nie ma ani sliwek ani rabarbaru? :-(
> Jeszcze dlugo przyjdzie poczekac na sprawdzenie tego przepisu...
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Pozostaja nam jablka (tak mysle)
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 08:24:57
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał...
>
> A co zrobic, jezeli aktualnie nie ma ani sliwek ani rabarbaru? :-(
> Jeszcze dlugo przyjdzie poczekac na sprawdzenie tego przepisu...
Lilla!
Mrożone śliwki się świetnie nadają do ciasta... Na dodatek są bez pestek i
już przepołowione, co szczególnie dla leniuszków jest miłe ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 08:30:48
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepszeUżytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Mrożone śliwki się świetnie nadają do ciasta... Na dodatek są bez pestek i
> już przepołowione, co szczególnie dla leniuszków jest miłe ;-)))
Czytalam juz na grupie, ze mozna kupic takie mrozone sliwki, ale ja ich
jeszcze nie spotkalam w sklepach, najczesciej widze mrozone truskawki...
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-30 05:34:31
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepszeJAk poparza dzioby, to nie beda cicho, wrecz przeciwnie...(tez zartuje)
Grazyna
Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3ac2e28e@news.ircx.pl...
>
> Użytkownik "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:99tcpf$9bl$1@news.tpi.pl...
>
> > Zawolac dzieci. Gwarantowane 15 minut spokoju.
> > Grazyna
>
> Czy pozwolic ciastu wystygnac, czy dzieci wolac od razu - poparza dzioby
> i nawet wiecej niz 15 min. bede trzymac je w zimnej wodzie.....?
>
> Pozdrawiam
> Basia
> (tylko zartuje..)
>
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-30 14:40:13
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze
"Grażyna SZkudlińska" wrote:
> Przeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z wami
> ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
> rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam juz
> przy sliwkach.
ciach git przepis.
Przepraszam za malo oryginalne pytanie, ale nie chce skiepscic - jakiej
wielkosci blachy uzywasz?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-31 08:07:13
Temat: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze Moja wina, oczywiscie to wazna informacja
tortownicy duzej 28 cm srednicy.
PS> Kupilam mrozone wypestkowane isnie i chyba dzis sprobuje z wisniami
Grazyna
Użytkownik "Monika Mężyńska" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:3AC49ACD.B14474BB@kki.net.pl...
>
>
> Przepraszam za malo oryginalne pytanie, ale nie chce skiepscic - jakiej
> wielkosci blachy uzywasz?
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |