Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze
Date: Wed, 28 Mar 2001 21:08:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 25
Message-ID: <99tcpf$9bl$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.77.77
X-Trace: news.tpi.pl 985806447 9589 213.25.77.77 (28 Mar 2001 19:07:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Mar 2001 19:07:27 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47800
Ukryj nagłówki
Przeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z wami
ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam juz
przy sliwkach.
60 dkg rabarbary (ok 1kg wegierek)
15 dkg maki
7,5 dkg maki ziemniaczanej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (polskiego)
15 dkg cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 zoltka
15 dkg margaryny
sol
Cukier, jajka +zoltka i margaryne utrzec, dodac obie maki, proszek, zapach.
Ciasto bedzie dosc geste. Wylozyc na blache, oczywiscie wysmarowana itd.. W
wylozone na blasze ciasto wcisnac owoce (sliwki oczywisciw wypestkowane, a
jesli rabarbar to pokrojony na centymetrowe plasterki) Piec w 200 stopniach
ok 25 minut. W tym czasie ubic pozostale bialka z mala szczypta soli i
cukrem (na oko, ja daje ok pol szklanki). Kiedy ciasto bedzie zlociste
nalozyc ubita piane i zrumienic.
Zawolac dzieci. Gwarantowane 15 minut spokoju.
Grazyna
|