Data: 2001-03-28 19:08:05
Temat: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze
Od: "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z wami
ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam juz
przy sliwkach.
60 dkg rabarbary (ok 1kg wegierek)
15 dkg maki
7,5 dkg maki ziemniaczanej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (polskiego)
15 dkg cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 zoltka
15 dkg margaryny
sol
Cukier, jajka +zoltka i margaryne utrzec, dodac obie maki, proszek, zapach.
Ciasto bedzie dosc geste. Wylozyc na blache, oczywiscie wysmarowana itd.. W
wylozone na blasze ciasto wcisnac owoce (sliwki oczywisciw wypestkowane, a
jesli rabarbar to pokrojony na centymetrowe plasterki) Piec w 200 stopniach
ok 25 minut. W tym czasie ubic pozostale bialka z mala szczypta soli i
cukrem (na oko, ja daje ok pol szklanki). Kiedy ciasto bedzie zlociste
nalozyc ubita piane i zrumienic.
Zawolac dzieci. Gwarantowane 15 minut spokoju.
Grazyna
|