Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z rabarbarem, ale ze sliwkami lepsze
Date: Wed, 28 Mar 2001 21:49:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <99tf7a$hiq$1@news.tpi.pl>
References: <99tcpf$9bl$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.77.77
X-Trace: news.tpi.pl 985808938 18010 213.25.77.77 (28 Mar 2001 19:48:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Mar 2001 19:48:58 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47806
Ukryj nagłówki
Acha, zapomnialam dodac, ze najlepsze jest na goraco!
Grazyna
Użytkownik "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:99tcpf$9bl$1@news.tpi.pl...
> Przeczytalam o odradzajacym ciescie ze sliwkami i chce sie podielic z wami
> ODLOTOWYM ciastem, ktore w oryginale bylo z rabarbarem, ja spróbowalam
> rabarbar zastapic najpierw jablkami, nastepnie sliwkami i....pozostalam
juz
> przy sliwkach.
> 60 dkg rabarbary (ok 1kg wegierek)
> 15 dkg maki
> 7,5 dkg maki ziemniaczanej
> 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (polskiego)
> 15 dkg cukru
> cukier waniliowy
> 2 jajka
> 3 zoltka
> 15 dkg margaryny
> sol
> Cukier, jajka +zoltka i margaryne utrzec, dodac obie maki, proszek,
zapach.
> Ciasto bedzie dosc geste. Wylozyc na blache, oczywiscie wysmarowana itd..
W
> wylozone na blasze ciasto wcisnac owoce (sliwki oczywisciw wypestkowane, a
> jesli rabarbar to pokrojony na centymetrowe plasterki) Piec w 200
stopniach
> ok 25 minut. W tym czasie ubic pozostale bialka z mala szczypta soli i
> cukrem (na oko, ja daje ok pol szklanki). Kiedy ciasto bedzie zlociste
> nalozyc ubita piane i zrumienic.
> Zawolac dzieci. Gwarantowane 15 minut spokoju.
> Grazyna
>
>
|