Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.soc.wegetarianizm
Subject: Re: cieple posilki
Date: Fri, 4 Jan 2002 00:28:42 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 71
Message-ID: <a12r5h$846$5@news.tpi.pl>
References: <a0pfsb$pa4$1@news.tpi.pl> <a0ukdq$t0i$1@news.tpi.pl>
<a0un68$4si$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<a0uoe1$l8a$1@onyx.icpnet.pl> <3...@o...most.org.pl>
NNTP-Posting-Host: pb15.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010102260 8326 213.76.123.15 (3 Jan 2002 23:57:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Jan 2002 23:57:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:326 pl.soc.wegetarianizm:49156
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Roger Jackowski" <r...@o...most.org.pl> napisał w wiadomości
news:3C3310E8.A05C02A6@ole.most.org.pl...
> > co wiecej: serek, mimo drastycznego zmniejszenia zawartosci
> > laktozy w porownaniu do wyjsciowego mleka wcale nie jest
> > "samym zdrowiem". dalej zawiera znacznie grozniejsze skladniki
> > niz tylko slabo/nie strawna laktoza.
Laktoza jest trawiona przez enzym laktazę. Zdarza się, że u osób
predysponowanych, szczególnie w populacjach kolorowych, występuje zanik
aktywności laktazawych wśród dorosłych. Nie można jednak twierdzić, że
wszyscy dorośli nie trawią laktozy.
("BH" str. 745)
przede wszystkim zawiera
> > szkodliwe bialka mleka
Aha, Matka Natura karmi swoje młode szkodliwymi białkami...
ktore powoduja powstawanie sluzu podczas
> > trawienia (przemiana kazeina ---> homocysteina) oraz zakwaszaja
> > organizm.
Kazeina jest bardzo złożonym białkiem zawierającym wszystkie aminokwasy
zarówno egzo jak i endogenne, a także związki wapnia i fosforu.
Co to jest ta tajemnicza homocysteina i w jakiej reakcji powstaje?
Dlaczego jest szkodliwa i co ma wspólnego ze śluzem?
w serku znajduje sie takze sporo tluszczu
> > mlecznego, ktory jest niekorzystnym rodzajem tluszczu
Znów: Aha, to Matka Natura wymyśliła niekorzystny rodzaj tłuszczu, żeby jej
małe chodziły do lekarza.
- jego czaseczki
> > zawieraja przede wszystkim krotkolancuchowe, nasycone kwasy
> > tluszczowe,
Bardzo dobre, nie potrzebują karnityny do przechodzenia przez błonę
mitochondrialną. Co masz do nich?
zas zawarte w nich nienasycone KT sa niekorzystnymi
> > izomerami trans-.
Nie pomyliło Ci się mleko (serek) z margaryną?
ponadto produkty nabialowe zawieraja cholesterol.
Bardzo potrzebny związek do budowy błon komórkowych i jako prekursor wielu
hormonów. Jeżeli go nie zjemy, to wątroba i tak wyprodukuje tracąc energię i
surowce.
> > wszystkie te cechy wystepuja w znacznie wiekszej koncentracji w
> > serach twardych, ktore sa jednym z najbardziej niezdrowych
> > produktow zywnosciowych dostepnych w handlu.
Dlatego też Francuzi, namiętni zjadacze twardych serów znacznie rzadziej
chorują na choroby serca niż pozostała część Europy. :-)
oprocz trudno
> > strawnego bialka,
Myślę Roger, że szkoda czasu na komentowanie dalszej części tego ...... .
Pozdrawiam
Leszek
|