Data: 2002-01-03 23:28:42
Temat: Re: cieple posilki
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Roger Jackowski" <r...@o...most.org.pl> napisał w wiadomości
news:3C3310E8.A05C02A6@ole.most.org.pl...
> > co wiecej: serek, mimo drastycznego zmniejszenia zawartosci
> > laktozy w porownaniu do wyjsciowego mleka wcale nie jest
> > "samym zdrowiem". dalej zawiera znacznie grozniejsze skladniki
> > niz tylko slabo/nie strawna laktoza.
Laktoza jest trawiona przez enzym laktazę. Zdarza się, że u osób
predysponowanych, szczególnie w populacjach kolorowych, występuje zanik
aktywności laktazawych wśród dorosłych. Nie można jednak twierdzić, że
wszyscy dorośli nie trawią laktozy.
("BH" str. 745)
przede wszystkim zawiera
> > szkodliwe bialka mleka
Aha, Matka Natura karmi swoje młode szkodliwymi białkami...
ktore powoduja powstawanie sluzu podczas
> > trawienia (przemiana kazeina ---> homocysteina) oraz zakwaszaja
> > organizm.
Kazeina jest bardzo złożonym białkiem zawierającym wszystkie aminokwasy
zarówno egzo jak i endogenne, a także związki wapnia i fosforu.
Co to jest ta tajemnicza homocysteina i w jakiej reakcji powstaje?
Dlaczego jest szkodliwa i co ma wspólnego ze śluzem?
w serku znajduje sie takze sporo tluszczu
> > mlecznego, ktory jest niekorzystnym rodzajem tluszczu
Znów: Aha, to Matka Natura wymyśliła niekorzystny rodzaj tłuszczu, żeby jej
małe chodziły do lekarza.
- jego czaseczki
> > zawieraja przede wszystkim krotkolancuchowe, nasycone kwasy
> > tluszczowe,
Bardzo dobre, nie potrzebują karnityny do przechodzenia przez błonę
mitochondrialną. Co masz do nich?
zas zawarte w nich nienasycone KT sa niekorzystnymi
> > izomerami trans-.
Nie pomyliło Ci się mleko (serek) z margaryną?
ponadto produkty nabialowe zawieraja cholesterol.
Bardzo potrzebny związek do budowy błon komórkowych i jako prekursor wielu
hormonów. Jeżeli go nie zjemy, to wątroba i tak wyprodukuje tracąc energię i
surowce.
> > wszystkie te cechy wystepuja w znacznie wiekszej koncentracji w
> > serach twardych, ktore sa jednym z najbardziej niezdrowych
> > produktow zywnosciowych dostepnych w handlu.
Dlatego też Francuzi, namiętni zjadacze twardych serów znacznie rzadziej
chorują na choroby serca niż pozostała część Europy. :-)
oprocz trudno
> > strawnego bialka,
Myślę Roger, że szkoda czasu na komentowanie dalszej części tego ...... .
Pozdrawiam
Leszek
|