Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co można zamrażać?
Date: Mon, 18 Nov 2002 18:05:04 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <arb6lf$2d8$1@news.tpi.pl>
References: <aragqh$b2c$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1037639151 2472 213.25.246.186 (18 Nov 2002 17:05:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Nov 2002 17:05:51 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135197
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dry" <d...@p...com> napisał w wiadomości
news:aragqh$b2c$1@flis.man.torun.pl...
> Czy państwo sznowni profesjonalni gotowacze mogliby mi wyjaśnić czego nie
> można a co można i na ile zamrażać w celu późniejszego spożycia?
>
> Pozdrawiam
> Draj
-golabki,
-rozne miesa w sosie typu: gulasz, plastry, zrazy zawijane, zeberka duszone
-flaki
-galareta z nozek wieprzowych( po rozmrozeniu winna byc zagotowana na moment
i rozlana do talerza/formy i niech zastyga
-nalesniki zawiniete pojedynczo( same lub z serem -po rozmrozeniu podsmazamy
koniecznie na masle)
-ugotowany zwykly ryz ( nie wiem czy parboiled tez)jak zostanie - w
pudelko - zamrozic), jak sie napatoczy pomidorowka,
wyjmujemy i w fazie koncowej wrzucamy nawet zamrozony, lub juz rozmrozony do
zupy aby sie ogrzal/rozmrozil, lub do wrzacej , lekko osolonej
wody jako np. ryz do kotleta aby sie zagrzal
- takoz makaron
-nie mowiac o otwartych i nie wykorzystanych puszkach : odcedzony zielony
groszek, brzoskwinie i ananasy w syropie
- wlasnorecznie narobione pierogi z czymkolwiek (serem, miesem, grzybami,
kapusta) moga byc zlepione i zamrozone na surowo lub ugotowane,
posmarowane np maslem rozpuszczonym aby sie nie zlepily - ja mroze surowe.
- ugotowane i starte buraczki - (po rozmrozeniu- do zup i na surowke z
cebulka i jablkiem i przyprawami)
- swiezo upieczone i ostudzone ciasto drozdzowe , (szczelnie zawiniete i
zamrozone )
- surowe ciasto kruche mozna tez do zamrazarki
nie mroze : mielonych, schabowych, zup- bo juz nie ten smak...salatek,
surowek
jak mi sie cos jeszcze przypomni to dopisze Jola L-L
|