Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: cos dla Iwon(k)i od Krystyny
Date: Thu, 26 Oct 2006 20:06:38 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 56
Message-ID: <ehqtfl$f3m$1@news.onet.pl>
References: <ehqnj9$s20$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: sub205-157.elpos.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1161886005 15478 85.193.205.157 (26 Oct 2006 18:06:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Oct 2006 18:06:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: ehBHpj7QnaJRoAuJOVmBaTFFvrfAzuBi
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0643-6, 2006-10-26), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:55239
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ehqnj9$s20$1@news.onet.pl...
> We wtorek w Neurology, pismie naukowym American Academy of Neurology
> opublikowano wyniki badania, ktore mowia, iz jedzenie 2 lub wiecej
> porcji (1 porcja-okolo cup)
> warzyw spowalnia "mental decline" o okolo 40%. czyli sprawnosc
> umyslowa,
Dopiero ogłosili "we wtorek"? Wegetarianie o tym wiedzą od dawna.
A ja o genialnych właściwościach warzyw i owoców słyszę od
kilkudziesięciu lat... 8)
> ktora z wiekiem nieco szwankuje, mona poprawic jedzac warzywa. przede
> wszystkim "zielone"- salty, szpinak,
> pozniej "zolte"- marchewka, baklazan, zuchinia, buraczki, a pozniej
> kalafiorowate.
A pietruszka to już jest "be"? ;)
> Po za tym jakby
Jakby?
> dodaje sie to do wczesniejszych obserwacji. np 4 lata temu Morris
> oglosil iz jedzac pozywnie bogate w wit E moze zredykowac ryzyko
> Alzhaimera (chodzilo o spozywanie ryb).
"Może"... ale nie musi...(?) Znaczy - spekulacje.
Witaminy E jest sporo także w żółtkach. Ciekawe dlaczego w naukowej
propagandzie się o nich zapomina... (?) chociaż są tak bogate w
najlepsze, naturalne składniki odżywcze, w najlepszej ich proporcji i w
doskonałej przyswajalności... hm?
> Warzywa (szczegolnie zielone) maja antyoksydanty, flawonoidy, wit E a
> jedzone w oliwa z oliwek (lub innych nienasyconych tluszczy)
> dodatkowo wzmacnia ich wlasciwosci- lepiej sie te zwiazki wchlaniaja.
Nic nowego. Ja na DO także spożywam powyższe produkty (w tym NNKT).
Istotą kontrowersyjną jest ta zalecana (i wchłaniana) _ILOŚĆ_ warzyw i
owoców.
Poza tym szybki pasaż przez jelita zalecanych dużych ilości warzyw i
owoców oraz duża ilość błonnika - nie pozwalają na dobrą wchłanialność
zawartych w nich skł. odżywczych.
A oliwki u nas nie rosną. Zresztą oliwka też już zaczyna być
detronizowana: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6036409.stm
Czyli zalecając od ponad 30. lat orzechy, zwłaszcza włoskie, dr
Kwaśniewski (znowu) ma rację... :)
Krystyna
|