Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: cos dla Iwon(k)i od Krystyny
Date: Thu, 26 Oct 2006 19:47:23 -0500
Organization: Onet.pl
Lines: 87
Message-ID: <ehrkus$a3e$1@news.onet.pl>
References: <ehqnj9$s20$1@news.onet.pl> <ehqtfl$f3m$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: adsl-75-4-34-243.dsl.emhril.sbcglobal.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1161910045 10350 75.4.34.243 (27 Oct 2006 00:47:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Oct 2006 00:47:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: yd5Vj3bSuMtDUri1eEp0a2Xvtl/lpb72
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:55240
Ukryj nagłówki
"Krystyna*Opty*" <K...@a...spam> wrote in message
news:ehqtfl$f3m$1@news.onet.pl...
>> We wtorek w Neurology, pismie naukowym American Academy of Neurology
>> opublikowano wyniki badania, ktore mowia, iz jedzenie 2 lub wiecej
>> porcji (1 porcja-okolo cup)
>> warzyw spowalnia "mental decline" o okolo 40%. czyli sprawnosc
>> umyslowa,
>
> Dopiero ogłosili "we wtorek"?
ano. zrobili badania, ktore namacalnie to sprawdzily. wczesniej byly tylko
domniemania, tak jak teraz Wy to robicie.
>Wegetarianie o tym wiedzą od dawna.
> A ja o genialnych właściwościach warzyw i owoców słyszę od
> kilkudziesięciu lat... 8)
o rany....te badania dotyczyly stanu umyslu. o innych juz byly badania
dawno....zjedz ty lepiej te szpinaki z salata.
>
>> ktora z wiekiem nieco szwankuje, mona poprawic jedzac warzywa. przede
>> wszystkim "zielone"- salty, szpinak,
>> pozniej "zolte"- marchewka, baklazan, zuchinia, buraczki, a pozniej
>> kalafiorowate.
>
> A pietruszka to już jest "be"? ;)
przemilcze.
>
>> Po za tym jakby
>
> Jakby?
>
>> dodaje sie to do wczesniejszych obserwacji. np 4 lata temu Morris
>> oglosil iz jedzac pozywnie bogate w wit E moze zredykowac ryzyko
>> Alzhaimera (chodzilo o spozywanie ryb).
>
> "Może"... ale nie musi...(?) Znaczy - spekulacje.
sokri gazeta w koszu nie sprawdze.
>
> Witaminy E jest sporo także w żółtkach. Ciekawe dlaczego w naukowej
> propagandzie się o nich zapomina... (?) chociaż są tak bogate w
> najlepsze, naturalne składniki odżywcze, w najlepszej ich proporcji i w
> doskonałej przyswajalności... hm?
bo teraz badali warzyyyywaaaaa!!!!!!!
Krysiu czy Ty rozumiesz co ja napisalam w pierwszym poscie- badano
wplyw warzyw na "swiezosc" umyslu. tyle, kropka. a nie wit E w ogole,
a nie cos tam jescze.
>
>> Warzywa (szczegolnie zielone) maja antyoksydanty, flawonoidy, wit E a
>> jedzone w oliwa z oliwek (lub innych nienasyconych tluszczy)
>> dodatkowo wzmacnia ich wlasciwosci- lepiej sie te zwiazki wchlaniaja.
>
> Nic nowego. Ja na DO także spożywam powyższe produkty (w tym NNKT).
> Istotą kontrowersyjną jest ta zalecana (i wchłaniana) _ILOŚĆ_ warzyw i
> owoców.
oj, istotna, bo te tluszcze to tylko nosniki tego co dobre, skoro tylko
wicinasz tluszcze
bez tego dobra to srednio korzystasz.
>
> Poza tym szybki pasaż przez jelita zalecanych dużych ilości warzyw i
> owoców oraz duża ilość błonnika - nie pozwalają na dobrą wchłanialność
> zawartych w nich skł. odżywczych.
jak widac badanie wykazalo zgola co innego. widac to nie przeszkadza,
>
> A oliwki u nas nie rosną. Zresztą oliwka też już zaczyna być
> detronizowana: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6036409.stm
moga byc inne tluszcze nienasycone.
>
> Czyli zalecając od ponad 30. lat orzechy, zwłaszcza włoskie, dr
> Kwaśniewski (znowu) ma rację... :)
nie. to nie o tluszcze chodzilo. czyli jednak naukowcy mieli racje. za malo
jesz warzyw.
iwon(k)a
|