Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!a
gh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.dialog
.net.pl!not-for-mail
From: "Gray" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cos pysznego z rokpolem-poleccie mi cos...
Date: Mon, 2 Dec 2002 21:38:53 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 29
Message-ID: <asggdk$jqc$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <asgb6c$6k$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2106.zgora.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1038861556 20300 62.87.230.58 (2 Dec 2002 20:39:16
GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Dec 2002 20:39:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:137189
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:asgb6c$6k$1@foka.acn.pl...
> uwielbiam ten ser. zajadam sie tarta rokpolowa. ale zjadlabym cos jeszcze
i
> jeszcze. polecicie mi cos na cieplo?:)
>
>
Akurat nie z rokpolem lecz z camembertem. Z kazdym serem typu blue mysle ze
bedzie podobny efekt. (Oczywiscie camembert nie jest serem blue )
Podaje przepis na sos z serem camembert. Doskonaly np. do poledwiczek
wieprzowych, eskalopki cielece tez z tym sosem beda wspaniale.
Dla purystow przewrazliwionych na punkcie praw autorskich podaje ze autorem
jest Pan Grzegorz Jóźwiak ze statku "Stefan Batory"
Wino( biale , wytrawne )gotujemy w rondelku i wsypujemy do niego drobno
pokrojony ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści i wtedy dodajemy śmietanę 30 %
ubitą z musztardą (musztarda Dijon, oczywiscie ). Jeśli sos jest za rzadki
to czekamy aby trochę odparował i zgęstniał. Wsypujemy koperek i gotowe. Sos
robić w ostatniej chwili.
Proporcje dowolne ale tak dla porzadku podstawowe to:
1/4 szklanki wina
1/4 krazka sera
100 gr smietanki
1 lyzeczka musztardy
Pozdrowienia
Bask
|