Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!news.ipartners.pl!ipartner
s.pl!not-for-mail
From: "adamm" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cukinie i kabaczki :)
Date: Tue, 26 Jul 2005 17:29:46 +0200
Organization: Internet Partners
Lines: 33
Message-ID: <dc5ktv$1qun$1@news2.ipartners.pl>
References: <dc5b7f$93u$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.94.220.81
X-Trace: news2.ipartners.pl 1122391807 60375 195.94.220.81 (26 Jul 2005 15:30:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jul 2005 15:30:07 GMT
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244375
Ukryj nagłówki
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dc5b7f$93u$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Temat stary jak świat, ale właśnie zaczął się sezon, więc... Co by tu z
> nich wykombinować? Najczęściej kupuję cukinię i panieruję ją i smażę lub
> przerabiam ja na coś zwanego leczem cygańskim bodajże, bądź wariację
> lecza, nie wiem jak zwaną, ale bez papryki :) Pogooglałam i wynalazłam
> przepisy na przetwory (których nie robię, bo nie mam gdzie trzymac),
> sałatki z cukinii i kabaczka faszerowanego. Nafaszerować to sobie z chęcia
> mogę, ale nie wyobrażam sobie smaku cukinii na surowo w sałatce. Warto
> spróbowac? A może macie jakies inne ciekawe przepisy na kabaczkopodobne
> warzywa?
>
> --
> pozdrawiam
> tapta remontująca mieszkanie
> GG:4082847
Witam,
Dzisiaj przed wyjściem do pracy postanowiłem przygotować na szybko coś na
obiad właśnie z udziełem cukinii. I tak niewiele się zastanawiając, obrałem
i pokroiłem w kostkę (2 cukinie, 1 cebula) - na ptelnię, podsmażyłem,
dodałem do tego kostkę rosołową (kogutek) rozpuszczoną w 150ml ciepłej wody
i wlałem do w/w warzyw. Smażę to do umiarkowanego odparowania i dodaję
pomidory bez skórki wraz z zalewą (1 puszka). Kroję w kostkę 2 piersi z
kurczaka, dodaję do nich sos sojowy (wedle gustu) i smażę na oddzielnej
patelni do odparowania. Dodaję mięso do warzyw, dodaję zioła prowansalskie,
odrobinę warzywka i kilka minut samżę wszystko razem. Jak dla mnie super (o
mały włos nie zjadłem obiadku na śniadanie ;),
Pozdrawiam
Adam
|