Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "vanilia" <r...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cytrynówka
Date: Thu, 11 Aug 2005 09:36:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <ddev5r$j9e$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dddju2$d4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ddp149.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1123745787 19758 83.23.93.149 (11 Aug 2005 07:36:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Aug 2005 07:36:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245703
Ukryj nagłówki
> piłam kiedyś gdzies cytrynówke własnej roboty, teraz chciałabym zrobic ale
> nie mam przepisu[szukałam w arch.ale nie znalazłam akurat tego o co mi
> chodzi], wiem, ze brało sie cytryny, nadkrajało skórkę, w to wciskało
> ziarna kawy, zalewało spirytem, pewnie był tez cukier bo było to bardzo
> słodkie.zna ktos taki przepis? moze podac konkretne proporcje?
> z góry dziekuje
> pozdrawiam
> Katarzyna
Witam
Ja robię cytrynówkę wg takiego przepisu:
1 kg cytryn
1 szklanka cukru
1 litr spirytusu
1 litr wody mineralnej niegazowanej
Połowę cytryn (razem ze skórką) pokroić w plastry a z drugiej połowy
wycisnąć sok. Zasypać cukrem na dobę.
Dolać spirytus i odczekać 24 godziny
Dolać wodę mineralną i odczekać kolejną dobę.
Odcedzić i gotowe, oczywiście im dłużej leżakuje tym lepsze:)
Jest pyszna, nie za słodka i smakuje wszystkim.
Mój przepis jest wprawdzie bez ziaren kawy ale myślę, że można je dodać w
tym przepisie. No i z cukrem można też poeksperymentować, bo tak jak
wspomniałam nie jest mocno słodka . No ale każdy lubi co innego;)
Smacznego i na zdrowie.
Pozdrawiam
Vanilia
|