Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czas na grzanca-jak go robicie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

czas na grzanca-jak go robicie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-04 08:02:27

Temat: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna. Chcialem
poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje przepisy?
pozdrawiam
greg


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-04 09:31:48

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

gregorius napisał(a):
> Witam
> Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna. Chcialem
> poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje przepisy?

Woda? Soki? Piwo? Wino? Wódka?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-04 10:28:51

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Piszac grzaniec mysle o winie i piwie.
greg

> Witam
> Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna. Chcialem
> poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje przepisy?

Woda? Soki? Piwo? Wino? Wódka?
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-04 11:23:33

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik gregorius napisał:

> Witam
> Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna. Chcialem
> poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje przepisy?

Z piwa to mi jeszcze nigdy dobry nie wyszedł, więc się nie dziele
sposobami robienia grzańca z tego trunku. Za to z winka... To juz inna
bajka. Winko powinno być wytrawne, czerwone. Na butelkę dodaje się łyżkę
cukru, 2-3 goździki i cynamonu tyle, ile wejdzie na czubek noża.
Podgrzać, ale nie gotować. Gotowe. Dla mnie pycha. A w tym roku się do
krupnika przymierzam, ale póki co, jesień za ciepła. BTW; może przy
okazji ktoś wspomni o krupniku? Wódka, miód, przyprawy korzenne... I co
dalej?

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-04 11:35:03

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dhtodo$k31$1@achot.icm.edu.pl>, tapta <t...@S...pl>
wrote:

> Użytkownik gregorius napisał:
>
> > Witam
> > Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna. Chcialem
> > poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje przepisy?
>
> Z piwa to mi jeszcze nigdy dobry nie wyszedł, więc się nie dziele
> sposobami robienia grzańca z tego trunku.

Ostatni próbowałem robić grzany porter. Pycha.

> Za to z winka... To juz inna
> bajka. Winko powinno być wytrawne, czerwone. Na butelkę dodaje się łyżkę
> cukru, 2-3 goździki i cynamonu tyle, ile wejdzie na czubek noża.
> Podgrzać, ale nie gotować. Gotowe. Dla mnie pycha. A w tym roku się do
> krupnika przymierzam, ale póki co, jesień za ciepła. BTW; może przy
> okazji ktoś wspomni o krupniku? Wódka, miód, przyprawy korzenne... I co

<http://tinylink.com/?uA9tNmWVbn>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-04 14:25:35

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

gregorius napisał:

> Witam
> Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna. Chcialem
> poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje przepisy?
> pozdrawiam

Piwo + trochę cukru (uwaga, bo przy wsypywaniu się pieni) albo miodu +
goździki + cynamon (cynamon wsypuję prawie do wszystkiego). Zagrzać
dobrze ale NIE gotować.

--
Pozdrawiam
PWZ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-04 15:37:10

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: Sabina Redlarska <sa-re.wyrzuc.to.co.uwazasz:)@epf.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 04 Oct 2005 16:25:35 +0200, Piotr Zawadzki napisał(a):

> Piwo + trochę cukru (uwaga, bo przy wsypywaniu się pieni) albo miodu +
> goździki + cynamon (cynamon wsypuję prawie do wszystkiego). Zagrzać
> dobrze ale NIE gotować.

A zoltko?
Ja to probowalam cos takiego z zoltkiem, ale raz mi wyszla smaczna
stacciatella, drugi raz udalo mi sie zoltka nie sciac, ale dobre nie bylo.
Nie umiem wyczuc momentu, po ktorym trzeba zgasic gaz.

--
Sabina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-04 18:38:55

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: "jacenty" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Witam
>> Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna.
>> Chcialem poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje
>> przepisy?
>
> Woda? Soki? Piwo? Wino? Wódka?
>
Na zimne wieczory dla mnie najlepszy jest grog. Pół szklanki naparu z
dziurawca, dwie łyżeczki cukru i do pełna czystą 40% ewentualnie gorzka.
Eksperymentowałem z róznymi herbatami ale to połączenie smakowe jest niezłe.
Polecam. Ale nie za dużo.
Pozdro Jacenta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-04 19:44:00

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: "hh" <Adamgreg@_usun_to_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dhti2r$7p5$2@atlantis.news.tpi.pl...
gregorius napisał(a):
> Witam
> Zimno sie robi. Czas korzeni we wszelakiej postaci sie zaczyna. Chcialem
> poprobowac robic grzance czy macie jakies ulubione swoje przepisy?

Woda? Soki? Piwo? Wino? Wódka?
pozdr. Jerzy
Re: Wódka

Stare ale jare
Rondelek opłukujemy wodą - nie suszymy !!!
Wsypujemy 1 albo 2 łyzki cukru i na gaz mieszając aż sie ładnie nie za mocno
skarmelizuje (lekko brązowe) - ten proces trwa w tle i nie da się go
zatrzymać - teraz dodajemy łyżkę masła oraz jak jak kto lubi 1/2 tabliczki
dobrej czekolady - wszystko się ładnie pieni - lekuchnym strumyczkiem
dolewamy gorzałę (praktycznie dowolną)- w wersji ekstremalnej spirytus... -
uwaga ostrożnie może się zapalić- mieszamy - rozlewamy do kusztyczków - i
każda grypa jest trup - taki przypływ gorąca - że koniecznie trzeba do
łóżka - a rano człek jest zdrów.
Pozostałośc w rondelku to karmel przesiąkniety zapachami - dobre dla
młodszych
pozdrawiam
AG


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-10-06 13:09:46

Temat: Re: czas na grzanca-jak go robicie?
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik hh napisał:

> Stare ale jare
> Rondelek opłukujemy wodą - nie suszymy !!!
> Wsypujemy 1 albo 2 łyzki cukru i na gaz mieszając aż sie ładnie nie za mocno
> skarmelizuje (lekko brązowe) - ten proces trwa w tle i nie da się go
> zatrzymać - teraz dodajemy łyżkę masła oraz jak jak kto lubi 1/2 tabliczki
> dobrej czekolady - wszystko się ładnie pieni - lekuchnym strumyczkiem
> dolewamy gorzałę (praktycznie dowolną)- w wersji ekstremalnej spirytus... -
> uwaga ostrożnie może się zapalić- mieszamy - rozlewamy do kusztyczków - i
> każda grypa jest trup - taki przypływ gorąca - że koniecznie trzeba do
> łóżka - a rano człek jest zdrów.

łał, a w lodówce czeka przecież przypalanka własnej roboty... muszę
wypróbować wersję z czekoladą :)

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ryby
Co z kalafiora?
sos 4 serowy
gdzie w Lublinie dostane pindakaas?
sushi Wrocław-byłam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »