Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Karka" <karkap(NOSPAM)@interia.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy ktos mi moze podac ciekawy przepis na ciasto z jabłkami??
Date: Fri, 6 Feb 2004 00:04:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <bvuibu$keh$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bvu9rv$fgb$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aao170.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1076022465 20945 83.27.254.170 (5 Feb 2004 23:07:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Feb 2004 23:07:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190617
Ukryj nagłówki
Proszę bardzo:-))
Oto przepis od mojej cioci na bardzo szybki placek na maślance - oczywiście
z jabłkami, bardzo prosty w wykonaniu, szybki i przepyszny :
Składniki:
1 szkl. cukru
2 jajka
0,5 szkl.oleju
1 szkl.maślanki
3 szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką. Ja ostatnio
utarłam mikserem i też się nic nie stało - ale ciocia kazała tylko mieszać
łyżką. Wylać na blachę.
Na cieście układamy jabłka ( ok. 1kg ), uprzednio obrane i pokrojone w
plastry ( ćwiartkę jabłka przekroić mniej więcej na 3 -4 plasterki ). Im ich
damy więcej, tym lepiej i bez obawy - nie opadną na spód.
Na to wszystko robimy kruszonkę. Ja lubię jak jest jej dużo i dlatego daję
po 10 łyżek mąki, 10 cukru i 10 oleju. Ale można dać wszystkiego po 7
łyżek, będzie jej po prostu troszkę mniej. Ugniatamy i posypujemy nią nasze
ciasto z jabłkami ;-)
Pieczemy w piekarniku , w temp.180 stopni , przez ok. 50min.
Po wyjęciu zawsze polewam je lukrem - wystarczy wymieszać cukier puder z
taką ilością wody, by było gęste,ale nadal płynne. Polewamy tym nasz
placek......no i nie pozostaje nic innego, jak palce lizać ;-))
Serdecznie pozdrawiam,
Karka.
|