Data: 2006-11-13 19:16:05
Temat: Re: dieta a zdrowie..
Od: "ryou.ko" <r...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Szczepan Białek napisał(a):
> Zostały jeszcze dwa: tłuszcz i skrobia. Wiem że skrobia to cukier złożony
> ale jemy ją po ugotowaniu i przeważnie z tłuszczem. To może powodować te
> brzydkie zmiany.
Nie, nie może. To makrofagi obładowane tłuszczem (a nie skrobią) wchodzą
w skład blaszek miażdżycowych. Wg Twojej logiki jak jem marchewkę razem
z tłuszczem to jest ona niezdrowa;)
> Dobrze że są Ośrodki lecznia dietą. Tam "produkuje" się niepodważalne fakty.
> Zarówno za jak i przeciw. Czas pokaże. Zwróć jednak uwagę że grono
> przekonanych do słusznej sprawy zaczyna się zawsze od jednej osoby i rośnie
> stopniowo. W przypadku Kopernika minęło 250 lat nim PAN ("P' od "Papieska")
> zmieniła zdanie.
Dobrze, że istnieje EBM (a Tobie radziłabym zapoznać się ze jej
podstawami- a zwłaszcza kwestii kompromisu intuicji lekarza i przesłanek
patofizjologicznych, myslę że wtedy zrozumiesz o co mi chodzi).
pzdr.
R*
|