Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.itl.waw.pl!news
.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dlaczego nie wychodza frytki !?
Date: Tue, 26 Nov 2002 00:27:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <arubpa$rmg$1@news.tpi.pl>
References: <aruake$hn6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038266989 28368 80.55.49.254 (25 Nov 2002 23:29:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Nov 2002 23:29:49 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136074
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Michał Kostrzewa" <k...@e...com.pl> napisał w
wiadomości news:aruake$hn6$1@news.tpi.pl...
> Moja dziewczyna robila frytki na gazie bylo OK. Teraz jak probuje na
plycie
> elektrycznej nie wychodza, sa "gumowe". Za niska temperatura, czy co ?!
>
>
sprobuj z zoltych odmian ziemniakow, ziemniaki obierz, umyj, pokroj,
przeplucz ciepla woda, odstaw do obsuszenia na godzine. Rozgrzej tluszcz,
tyle zeby frytki byly zanurzone, najlepiej jesli masz specjalne sitko, jesli
nie, to tez nie tragedia, ja garnek przykrywam, tluszcz musi sobie bulgotac.
Wrzucasz na goracy olej. Olej musi byc do glebokiego smazenia. Jak fryty
beda wygladac, jakby sie mialy zezlocic, wyjmujesz sitko na kilka chwil, a
potem dosmazasz na zloto. Jesli nie masz frytek w sitku, tylko plywaja luzem
w oleju, trudno, nie robosz tego tricku, dosmazasz od razu. POwinny byc
zlote i chrupiace. W zadnym razie nie gumowe.
Gumowe wychpodza, jesli byla za niska temp. oleju a ziemniaki mokre i zlej
kruszacej sie odmiany.
To tyle, oparte na moich paroletnich frytkowych doswiadczeniach :)
wkn
|