Data: 2007-08-16 09:34:39
Temat: Re: dynie - pomocy!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:fa10g9$565$1@news.dialog.net.pl...
> Hej
>
>
>
> Dynie. JEdna, żółta, ma jakieś 5 kilo. Okrągła. Czy to już pora ją
> zrywać? Koleżanki jej, z sadzonek z oboku, doszły do jakichś 2 kg.
> I druga, z sadzonki sklepowej, więc kompletnie nic o niej nie wiem -
> owalna, zielona, jak przerośnięta cukinia, na oko też ze 4-5 kilo.
> Czekać jeszcze?
>
Możesz zrywać - jezeli nie potrzebujesz nasion (surowe - mają olej
zdrowy dla "kasztana" - to drugi męski "owoc" - po jabłku...
Właśnie są u mnie robione przetwory z kabaczków, w tym cukini zielonej i
żółtej, patisonów i dyni. Część do octu, część duszona do zamrażarki na
leczo zimowe...
Jesienią dynie dobre na powidło dyniowe - tylko z dyni lub w mieszance z
innymi owocami - jabłkami, śliwkami itp.
|