Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzien eksperymentow
Date: 17 Sep 2001 19:20:24 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 67
Message-ID: <00f801c13f9d$077f8ea0$0200a8c0@BeataMoryl>
References: <025d01c13edc$02c55aa0$0200a8c0@BeataMoryl>
<1...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
<9o4g9l$1kb$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1000747224 26121 192.168.240.245 (17 Sep 2001 17:20:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2001 17:20:24 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id TAA28506
for <p...@n...pl>; Mon, 17 Sep 2001 19:20:54 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id TAA28506
for <p...@n...pl>; Mon, 17 Sep 2001 19:20:54 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id TAA28506
for <p...@n...pl>; Mon, 17 Sep 2001 19:20:54 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69114
Ukryj nagłówki
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
----- Original Message -----
From: {Wilma} <w...@o...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 17, 2001 11:37 AM
Subject: Re: dzien eksperymentow
> A ja poprosze tylko o przepis jak sie w ogole robi kielbase w sloikach.
Moj
> ojciec robil cos takiego, ale pamietam, ze pelno tam bylo smalcu. Czy sa
jakies
> inne przepisy na pakowanie kielbasy do sloika?
> pozdr. Wilma
No to lece z klasykiem mojej rodzinki. Przepis byl juz pare razy na grupie,
wiec sobie pozwole przekopiowac z archwium:
"Kielbasa w sloiku
1 kg lopatki
2 zabki czosnku
sól
pieprz
majeranek
Vegeta
Lopatke zmielic w maszynce do miesa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzec na jednolita mase. Mieso wymieszac z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbowac na surowo i dostosowac do indywidualnych
upodoban; moja Mama daje duzo majeranku i czasami nawet wiecej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - wazne - mieso na surowo powinno byc troche malo slone -
bo jak w trakcie gotowania pusci soki to jego "slonosc" sie wzmoze. Kiedy
mieso bedzie juz mialo jednolita konsystencje trzeba je zaladowac do
czystych wymytych sloików. Najlepsze sa nieduze, takie od dzemu lub te
wieksze od majonezu. Mieso trzeba ciasno ubic w sloiku, tak zeby nie bylo
tam zadnych pecherzyków powietrza - nakladaj tylko do 3/4 wysokosci. Sloiki
trzeba mocno zakrecic i ustawic w duzym garnku z zimna woda, woda powinna
przykrywac sloiki przynajmniej do polowy wysokosci (na dno garnka mozesz
polozyc jakas szmatke, Mama mówi, ze to zapobiegnie peknieciu sloików w
trakcie gotowania). Wode i sloiki trzeba powoli podgrzewac, az do
zagotowania, a nastepnie gotowac przez godzine na malenkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotac). nastepnie sloiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygniecia i wkladasz do lodówki. Nastepnego dnia powtarzasz zabawe z
gotowaniem (tez godzine).
Jesli lubisz troszke tlusciejsza kielbase to mozesz czesc miesa zastapic
boczkiem w proporcji 2/3 miesa 1/3 boczku.
Kielbaska jest bardzo mniamusna - mój ulubiony sposób podania to: kromka
razowego chlebka, maselko, gruby plat kielbaski, musztarda i kwaszony
ogóreczek. Pycha. Aha - nie musisz sie obawiac zadnego zatrucia, jesli
bedziesz przestrzegal podstawowych zasad: kielbasa w malych sloikach,
takich, zeby mozna bylo zjesc jedna porcje w 2-3 dni, przechowywanie
wylacznie w lodówce i raczej niedlugo (max. 2 m-ce), o zachowaniu czystosci
w czasie przygotowywania nie musze mówic. I jeszcze jedno, jak troche
odczekasz, to na kielbasie zrobi sie taka swietna galaretka - bardzo
smaczna."
To tyle z archwium :-) Oczywiscie eksperymenty z przyprawami mile widziane -
wloska kielbasa jest z tymiankiem i chyba nastepnym razem z tym wyprobuje
:-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|