Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [gdzie trojmiasto??] kolendra
Date: Fri, 31 Mar 2006 08:50:27 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 23
Message-ID: <4...@u...de>
References: <e0h1hp$dah$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0h27c$9ff$2@news.onet.pl>
<qFUWf.61112$6%2.27766@trnddc08> <e0h8d6$9nq$1@nemesis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
1YcyajsdFxHpbDSmtwEJaQ+5ad6D3c3f5AjeUNxFA0l/1Kvx7wojxCBiOrAg/52m79oCd1oJZf
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <e0h8d6$9nq$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264490
Ukryj nagłówki
msz schrieb:
>
>> Smak pietruszki jest *ZUPELNIE* inny niz smak zielonej natki cilantro
>> (kolendry) ktora moza kupic w wielu supermarketach.
>
> Być moze... niestety w trójmiejskich mi sie to nie udało
> pozostałych składników nie zamierzałam zastępować, ale dzieki za tak
> dosadne zobrazowanie
>
potwierdzam eMeLa. Cilandro smakuje zupełnie inaczej, tylko z wyglądu
przypomina pietruszkę. Jest bardzo aromatyczne i coniektórych przyprawia
o mdłości, jak się za dużo da. Ja osobiście nie lubię tego specjalnie,
daję tylko ociupinkę dla aromatu. Muszę zresztą sobie kupić i zamrozić
by mieć zapas w zamrażarce. A mrożenie szokowe już opanowałem: pudełko
styropianowe, w nim teflonowa wanienka w drugiej wanience. Do dużej
wanienki nalewamy ciekłego azotu, zamykamy pudełko i czekamy parę minut.
Potem otwieramy dekiel do mniejszej wanienki wsypujemy zielsko i
zamykamy znowu na parę minut. Potem przesypujemy wszystko do zamykanego
naczynia i do zamrażarki. Praktykowałem. A dlaczego tak skomplikowanie?
A bo mam dostęp co ciekłego azotu a powolne zamrażanie niszczy zielsko ;-)
Waldek
|