| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-06 11:55:35
Temat: Re: gesi smalecKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):
> On Wed, 5 Nov 2003 15:05:53 +0100, "Wlodzimierz Macewicz"
> <w...@i...pw.edu.pl> wrote:
>
> >
> >Czy ktos moze ma jakies zastosowanie
> >dla gesiego smalcu (oprocz smarowania zawiasow ;-)
> odnosze wrazenie, ze rownie dobrze jak na zawiasy robi na
> przeziebienia, zdaje sie, ze trzeba sie posmarowac, ale mi nie
> wierz w 100% bo moze cos przekrecilam ;))
>
> moze do kruchego ciasta???
Jak to? ten smalec to podstawa kuchni koszernej, b. dobrej.
Do pieczenia w wysokich temperaturach zamiast wieprzowego.
W kuchi francuskiej jest też stosowany ale to juz nie moja domena.
;-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-08 18:24:01
Temat: Re: gesi smalecDans la news:bodcrn$l0k$1@inews.gazeta.pl,
Jerzy Nowak <w...@g...WYTNIJ.pl> a écrit:
> Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):
>
>> On Wed, 5 Nov 2003 15:05:53 +0100, "Wlodzimierz Macewicz"
>> <w...@i...pw.edu.pl> wrote:
>>
>>>
>>> Czy ktos moze ma jakies zastosowanie
>>> dla gesiego smalcu (oprocz smarowania zawiasow ;-)
>
>> odnosze wrazenie, ze rownie dobrze jak na zawiasy robi na
>> przeziebienia, zdaje sie, ze trzeba sie posmarowac, ale mi nie
>> wierz w 100% bo moze cos przekrecilam ;))
>>
>> moze do kruchego ciasta???
>
> Jak to? ten smalec to podstawa kuchni koszernej, b. dobrej.
> Do pieczenia w wysokich temperaturach zamiast wieprzowego.
> W kuchi francuskiej jest też stosowany ale to juz nie moja domena.
> ;-)
Gesi smalec jest uzywany w calej poludniwo-zachodniej Francji (czyli tam
gdzie sie hoduje gesi na foie gras). W szczegolnosci do cassoulet czyli
zapiekanej fasoli (bialej) z miesem : gesim, kaczym, kielbasa,
boczkiem...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-12 12:56:43
Temat: Re: gesi smalec> > Do pieczenia w wysokich temperaturach zamiast wieprzowego.
> > W kuchi francuskiej jest też stosowany ale to juz nie moja domena.
> > ;-)
>
>
> Gesi smalec jest uzywany w calej poludniwo-zachodniej Francji (czyli tam
> gdzie sie hoduje gesi na foie gras). W szczegolnosci do cassoulet czyli
> zapiekanej fasoli (bialej) z miesem : gesim, kaczym, kielbasa,
> boczkiem...
OOOO!
dzieki, to jest pomysl
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |