Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: gesi smalec

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: gesi smalec

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-06 11:55:35

Temat: Re: gesi smalec
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):

> On Wed, 5 Nov 2003 15:05:53 +0100, "Wlodzimierz Macewicz"
> <w...@i...pw.edu.pl> wrote:
>
> >
> >Czy ktos moze ma jakies zastosowanie
> >dla gesiego smalcu (oprocz smarowania zawiasow ;-)

> odnosze wrazenie, ze rownie dobrze jak na zawiasy robi na
> przeziebienia, zdaje sie, ze trzeba sie posmarowac, ale mi nie
> wierz w 100% bo moze cos przekrecilam ;))
>
> moze do kruchego ciasta???

Jak to? ten smalec to podstawa kuchni koszernej, b. dobrej.
Do pieczenia w wysokich temperaturach zamiast wieprzowego.
W kuchi francuskiej jest też stosowany ale to juz nie moja domena.
;-)
pozdr. Jerzy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-08 18:24:01

Temat: Re: gesi smalec
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Dans la news:bodcrn$l0k$1@inews.gazeta.pl,
Jerzy Nowak <w...@g...WYTNIJ.pl> a écrit:
> Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):
>
>> On Wed, 5 Nov 2003 15:05:53 +0100, "Wlodzimierz Macewicz"
>> <w...@i...pw.edu.pl> wrote:
>>
>>>
>>> Czy ktos moze ma jakies zastosowanie
>>> dla gesiego smalcu (oprocz smarowania zawiasow ;-)
>
>> odnosze wrazenie, ze rownie dobrze jak na zawiasy robi na
>> przeziebienia, zdaje sie, ze trzeba sie posmarowac, ale mi nie
>> wierz w 100% bo moze cos przekrecilam ;))
>>
>> moze do kruchego ciasta???
>
> Jak to? ten smalec to podstawa kuchni koszernej, b. dobrej.
> Do pieczenia w wysokich temperaturach zamiast wieprzowego.
> W kuchi francuskiej jest też stosowany ale to juz nie moja domena.
> ;-)


Gesi smalec jest uzywany w calej poludniwo-zachodniej Francji (czyli tam
gdzie sie hoduje gesi na foie gras). W szczegolnosci do cassoulet czyli
zapiekanej fasoli (bialej) z miesem : gesim, kaczym, kielbasa,
boczkiem...

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-12 12:56:43

Temat: Re: gesi smalec
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Do pieczenia w wysokich temperaturach zamiast wieprzowego.
> > W kuchi francuskiej jest też stosowany ale to juz nie moja domena.
> > ;-)
>
>
> Gesi smalec jest uzywany w calej poludniwo-zachodniej Francji (czyli tam
> gdzie sie hoduje gesi na foie gras). W szczegolnosci do cassoulet czyli
> zapiekanej fasoli (bialej) z miesem : gesim, kaczym, kielbasa,
> boczkiem...


OOOO!

dzieki, to jest pomysl

pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: jarzebiak
Re: Cos wyszukanego?!
Re: Cos wyszukanego?!
Re: Oda do golonki.
Re: Smalec

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »