Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia glupie pytanie : jak sie robi rosół

Grupy

Szukaj w grupach

 

glupie pytanie : jak sie robi rosół

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-15 06:16:10

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosó
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

No coz, wypadaloby dodac do tego wszystkiego najwazniejsza przy rosole
rzecz -
gotowac bez przykrycia i na bardzo malym ogniu, inaczej zmetnieje i
zrobi
sie metny klej, a nie rosol.

BK
>
> > ja dodaję jeszcze - metodą Makłowicza - opieczoną cebulę w całości
>
> Jak jego na świecie jeszcze nie było, to i tak obowiązkowo ta opieczona
> cebula lądowała w garze. Naprawdę.
> --

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-16 16:29:32

Temat: glupie pytanie : jak sie robi rosół
Od: "Lewy" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

jak w temacie :)
naprawde nie wiem a potrzebuje sie szybko dowiedziec :)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-16 16:33:52

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosół
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lewy" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ac0ofk$ts2$1@szmaragd.futuro.pl...
> jak w temacie :)
> naprawde nie wiem a potrzebuje sie szybko dowiedziec :)

Wrzucasz ochłap z ptaka lub woła, dodajesz włoszczyznę gotujesz na wolnym
ogniu...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-16 17:54:31

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosół
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



"Joanna Duszczyńska" wrote:
>
> Wrzucasz ochłap z ptaka lub woła,

... do zimnej wody

> dodajesz włoszczyznę gotujesz na wolnym
> ogniu...

minimum 1-1,5 h (ptaka szybciej)
można dodać: listek laurowy (1-2 szt), ziele angielskie (kilka kulek),
pieprz ziarnisty i oczywiście sól
ja dodaję jeszcze - metodą Makłowicza - opieczoną cebulę w całości

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-16 18:40:36

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosó
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ja dodaję jeszcze - metodą Makłowicza - opieczoną cebulę w całości

Jak jego na świecie jeszcze nie było, to i tak obowiązkowo ta opieczona
cebula lądowała w garze. Naprawdę.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-17 00:11:11

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosół
Od: "MarekF" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lewy" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ac0ofk$ts2$1@szmaragd.futuro.pl...
> jak w temacie :)
> naprawde nie wiem a potrzebuje sie szybko dowiedziec :)
Witam
Najlepszy jest ze skrzydla kruka /jak ja zawsze mowie na skrzydlo indyka/
plus pol kilo wolowinki z koscia. Do zimnej wody, 5 ziarek pieprzu 2
lyzeczki soli ok 4 l wody. Duzo dobrego rosolu. W zwyklym garnku musisz
zebrac tzw. szumowiny. Wrzucasz warzywa 1 cebule. 20 min przed koncem
gotowania mozesz dorzucic listek laurowy. W miedzyczasie bierzesz duzy
widelec i noz, wylawiasz widelcem wolowinke,odkrawasz nozem i sprawdzasz
organoleptycznie czy o to Ci chodzilo..Efekt koncowy jest najlepszy jak
wysypiesz na stolnice pol kilo maki, rozbijesz dwa jaja, szczypta soli,
walek do ciasta i zrobisz prawdziwy makaron.
Pozdrowienia od entuzjasty rosolu.
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-17 07:49:15

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosó
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jak jego na świecie jeszcze nie było, to i tak obowiązkowo ta opieczona
> cebula lądowała w garze. Naprawdę.
>

Wierzę, bo już moja babcia tak robiła :)) i jeszcze miała jeden zwyczaj, do
rosołu dodawała w ramach włoszczyzny włoską kapustę :)) wcześniej obgotowaną
żeby straciła goryczkę i jednego suszonego grzybka - dla koloru.
Mięso musiało być wołowo drobiowe, wmniej więcej równych proporcjach....
tylko nie pamiętam już, czy to mieso dawało się do zimnej wody czy do już
się gotującej - a to chyba też ważne było...

Pozdrawiam, Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-17 08:29:26

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosó
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wierzę, bo już moja babcia tak robiła :)) i jeszcze miała jeden zwyczaj,
do
> rosołu dodawała w ramach włoszczyzny włoską kapustę :)) wcześniej
obgotowaną
> żeby straciła goryczkę i jednego suszonego grzybka - dla koloru.
> Mięso musiało być wołowo drobiowe, wmniej więcej równych
proporcjach....
> tylko nie pamiętam już, czy to mieso dawało się do zimnej wody czy do
już
> się gotującej - a to chyba też ważne było...

Do zimnej i nie dolewać nic więcej po drodze, wody ma być tyle ile
pozostanie z niej rosołu. Bo inaczej straci klarowność.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-17 10:16:37

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosó
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Do zimnej i nie dolewać nic więcej po drodze, wody ma być tyle ile
> pozostanie z niej rosołu. Bo inaczej straci klarowność.
>

:) Dzięki, chyba zrobię dziś rosołowe zakupy :))
I makaron też zrobię domowy !!

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-17 10:59:42

Temat: Re: glupie pytanie : jak sie robi rosół
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Lewy <p...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:
> jak w temacie :)
> naprawde nie wiem a potrzebuje sie szybko dowiedziec :)

To wcale nie bylo glupie pytanie, a wspolnymi silami udalo sie
zebrac mnostwo ciekawych informacji na temat gotowania rosolu :)
Chyba jeszcze nikt nie wspomnial o dodaniu do rosolu zielonej natki
pietruszki na sam koniec...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Proszę, bo szukam...:)))
Grill na Molo cz.2
Polskie smakolyki :Stek a la Nelson i konfitura z baklazana
ananas w winie i z cynamonem(P)
OT. Machniom?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »