Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gołąbki Re: go^(3)?bki-chyba długie wyszło...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: go^(3)?bki-chyba długie wyszło...

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: go^(3)?bki-chyba długie wyszło...
Date: Sun, 16 Jun 2002 16:57:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 91
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <aei0bh$3t7$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1024239706 11248 217.97.83.169 (16 Jun 2002 15:01:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Jun 2002 15:01:46 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112569
Ukryj nagłówki

danjan wrote:

> jak zrobi? prawdziwe polskie go^(3)?bki?


PRAWDZIWE POLSKIE GOŁABKI: :-))))
Po oskubaniu i oczyszczeniu skropić gołąbki octem, niech tak parę godzin poleżą.
Następnie naszpikować cienką słoniną, nasolić i piec na rożnie, oblewając ciągle
masłem. Dla zrumienienia
posypać bułeczką, a na wydaniu poprzekrawać piersi i nałożyć masłem napuszczonym
cytryną. Tak przyrządzone będą miały smak kuropatwy.
prakt kucharz w-wski


GOŁĄBKI Z KAPUSTY 1 !
Dwie główki świeżej kapusty (wybierać główki lekkie) odgotować trochę w słonej
wodzie, rozebrać każden liść osobno.

FARSZ I:
ugotować kaszy tatarczanej z masłem, wymieszać z solą, pieprzem, z dwoma
posiekanymi i przyrumienionemi cebulami i z dwoma lub trzema ugotowanych i
usiekanych suchych grzybków.
Smarować tym farszem pojedyńcze liście, złożyć do środka, następnie zwijać,
układać jeden obok drugiego
w rynce (garnku), zalać zasmażką z masłem i mąką rozprowadzoną rosołem, kilkoma
łyżkami pomidorów duszonych i dusić na wolnym ogniu pod pokrywą tak długo, aż
będą zupełnie miękkie i sos się wysadzi.

FARSZ II:
Mięso wołowe lub wieprzowe, dość tłuste przepuścić przez maszynkę, dodać trochę
bułki namoczonej i wyciśniętej z wody, cebulkę przesmażoną, jajko, soli i
pieprzu do smaku. Dalej posepwać jak poprzednio
- smarować farszem liście itd...
Alina Gniewkowska - 1927r.

GOŁĄBKI Z KAPUSTY 2 (moja teściowa, a po niej ja!!!)
Dwie główki kapusty odgotować w słonej wodzie. Wyjąć z gara i przestudzić.
Odkroić liście i przebrać - wybrać te większe i w miarę całe.
Przygotować farsz:
mięso wołowe i wieprzowe zmielić przez maszynkę (ok 1 1/2 kg razem)
dodać sól i pieprz do smaku, jedno, lub dwa jaja, dwie małe bułki namoczone w
mleku i odciśnięte. jeśli farsz jest bardzo ścisły, dodać
trochę mleka po bułce. Dorzucić co najmniej trzy średniej wielkości cebule,
pokrojone w drobną kosteczkę zrumienione na maśle.
Wyrobionym farszem smarujemy liście kapusty i zwijamy tak, jak to podano powyżej.
Ale przedtem przygotowujemy sobie obszerny, z szerokim dnem garnek. Na dno
nalewamy trochę wody, kładziemy listek bobkowy, parę ziarnek pieprzu i kilka
liści kapusty, które nie są przydatne do zawijania.
Na to zaczynamy układać gołąbki- dosyć ścisło jeden obok drugiego. I tak
powtarzamy aż ułożymy - powiedzmy - trzy warstwy. Na górę kładziemy drobne
listki kapusty, listek bobkowy, ziarnko pieprzu, ziarnko ziela angielskiego, ze
dwa grzybki suszone, dolewamy wody tyle, żeby ostatnia warstwa była przykryta
przynajmniej w połowie. Przykrywamy pokrywką i zaczynamy gotować.
Na małym ogniu, sprawdzając co jakiś czas, czy nie mają zbyt sucho i czy nie
nazbyt gwałtownie się gotuja. Jeśli tak, dolewamy wody, ale niezbyt wiele,
raczej żeby uzupełnić wyparowany płyn.
Kiedy górna warstwa daje słabe oznaki, że już zmiękła, robimy zasmażkę
klasyczną, ale niezbyt gęstą.
Do patelni, w której jest zasmażka wlewamy "rosół" z gołąbków, po wymieszaniu
wlewamy go zpowrotem do gara. Wylewamy jeszcze raz na patelnię, dobrze mieszamy
i jeszcze raz do gara.
Gotujemy dalej. Bierzemy kilka łyżek rosołu i kilka łyżek powidełek pomidorowych
(lub świeżych pomidorów - to smaczniejsze) i wlewamy do gara.
Nieduży pęczek kopru kroimy drobno i wrzucamy do gara.
Po jakimś czasie próbujemy sosu. Dorzucamy co potrzeba do smaku. (sól, pomidory,
koper, pieprz)
Dajemy gołąbkom ostygnąć. Przed wydaniem jeszcze raz powoli ogrzewamy.
Sprawdzamy smak.
Gołabki wymagają sporej pracy, ale mają tę zaletę, że można je stosunkowo długo
przechowywać, jeśli coś z nich zostanie:-)))
Odgrzewamy zawsze bardzo powoli, bo kapusta łatwo się przypala, a gołąbki w
swojej głębi pozostają zimne.

Mam nadzieję, że jest to dosyć szczegółowy przepis, który pozwoli ci wystartować
do pierwszej próby.
Ciekwa jestem, które gołąbki wybierzesz?

grunt to dobre chęci, wyrozumiałość pierwszych stołowników
i zapał do następnych prób
powodzenia
ewa





--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.06 Joanna Duszczyńska
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem