| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-30 10:28:53
Temat: grecki przysmakHejka
mam taka ulubiona knajpke grecka w boguminie (czechy)
podaja tam taka doskonala grecka przyprawe, nazywa sie to sahanaki.
Nie sa to saganaki o ktorych tu czesto mowa, jest to taki charakterystyczny
ser feta zapiekany z pomidorami, podany w glinianym naczyniu
czy ktos wie jak to zrobic- smak to ma wysmienity
pozdrawiam
m.wojaczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-30 10:40:47
Temat: Re: grecki przysmak
Michał Wojaczek wrote:
> Nie sa to saganaki o ktorych tu czesto mowa, jest to taki charakterystyczny
> ser feta zapiekany z pomidorami, podany w glinianym naczyniu
zobacz na ten przepis - co prawda z mulami, ale mozesz je pominac a na
koniec wlozyc gruby plaster fety do glinanego naczynia zalac sosoem z
tego przepisu i zapiec w piekarniku
http://tinylink.com/?oFih1P4MWt
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 11:03:48
Temat: Re: grecki przysmakCzytałam ten przepis.
Jeśli chodzi o ser feta, to mamy w polsce odpowiednik greckiej fety. Jest
produkowana przez Mleczarnię w Końskich na ul. Zielonej. Kiedyś sprzedawała
ją Billa, ale odkąd została zamknięta, nie udało mi się tego nigdzie kupić,
poza Końskimi oczywiście. W kazdym razie, produkt ten jest warty uwagi.
Wygląda trochę jak twardy twaróg opakowany w białą folię z pomarańczową
nalepką. Kiedyś pracowałam w Greckiej restauracji i tam też to używali.
Zapieka sie rewelacyjnie i nie kosztuje dużo.
Pozdarwiam
Magdalena
"wiku" <s...@r...pl> wrote in message
news:blbmjf$c0s$1@SunSITE.icm.edu.pl...
>
>
> Michał Wojaczek wrote:
>
> > Nie sa to saganaki o ktorych tu czesto mowa, jest to taki
charakterystyczny
> > ser feta zapiekany z pomidorami, podany w glinianym naczyniu
>
> zobacz na ten przepis - co prawda z mulami, ale mozesz je pominac a na
> koniec wlozyc gruby plaster fety do glinanego naczynia zalac sosoem z
> tego przepisu i zapiec w piekarniku
> http://tinylink.com/?oFih1P4MWt
>
> pozdro
> wiku
>
> --
>
> http://www.breakbeat.pl/
> MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 11:13:39
Temat: Re: grecki przysmakMagdalena wrote:
> Jeśli chodzi o ser feta, to mamy w polsce odpowiednik greckiej fety. Jest
> produkowana przez Mleczarnię w Końskich na ul. Zielonej. Kiedyś sprzedawała
> ją Billa, ale odkąd została zamknięta, nie udało mi się tego nigdzie kupić,
> poza Końskimi oczywiście
brzmi ciekawie, ale osobiscie nigdzie czegos takiego nie spotkalem
ja zawsze uzywam fety greckiej kupowanej na wage z beczki (tzn. z
takiego plastikowego wiaderka)
w ostateznosci biore fete czeska w puszcze - tez jest dosc dobra
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 14:15:09
Temat: Re: grecki przysmakMusisz popatrzeć dobrze w supermarketach, ale nie w tych dużych, bo tam na
pewno nie ma. Najlepiej w tych lokalnych, mniejszych.
Nie raz zapiekałam tą fetę w folii z oliwą pomidorem i oregano. Albo
polewałam oliwą i dosypywałam oregano. Generalnie, greckiej kuchni nauczyłam
się pracując na studiach w greckiej restauracji. A co do fety z Końskich, to
chyba najlepiej zagadać z jakimś zaprzyjaźnionym właścicielem budki na
osiedlu. Jeśli ma mleko "Dzisiejsze", na którym jest napisane" Końskie" to
ma dostęp do hurtowni z produktami z tej mleczarni. Żeby uszczęśliwić
klienta pewno przywiezie z jedna paczkę.
Fetę konecką poznałam, zanim poznałam swojego męża, który, jak to się
okazało, jak i feta pochodzi z Końskich. Potem razem, odwiedzając teściów,
wybieraliśmy się do mleczarni, po zapas fety. ( to tak, żebyście nie
myśleli, ze coś reklamuję).
A tak jeszcze, to z tej fety można robić fantastyczne pierogi, dodając
trochę ziół do nich, można tez zapiekać zawiniętą w plastry bakłażana, albo
dodawać do szpinaku jako nadzienie do cannelloni, albo razem ze szpinakiem i
serem białym np: zapiekać w cieście francuskim... wystarczy użyć wyobraźni.
Smakowitej fety ...
Magda
"wiku" <s...@r...pl> wrote in message
news:blboh3$qlr$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Magdalena wrote:
> > Jeśli chodzi o ser feta, to mamy w polsce odpowiednik greckiej fety.
Jest
> > produkowana przez Mleczarnię w Końskich na ul. Zielonej. Kiedyś
sprzedawała
> > ją Billa, ale odkąd została zamknięta, nie udało mi się tego nigdzie
kupić,
> > poza Końskimi oczywiście
>
> brzmi ciekawie, ale osobiscie nigdzie czegos takiego nie spotkalem
> ja zawsze uzywam fety greckiej kupowanej na wage z beczki (tzn. z
> takiego plastikowego wiaderka)
> w ostateznosci biore fete czeska w puszcze - tez jest dosc dobra
> pozdro
> wiku
> --
>
> http://www.breakbeat.pl/
> MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 15:32:09
Temat: Re: grecki przysmak
>
> brzmi ciekawie, ale osobiscie nigdzie czegos takiego nie spotkalem
> ja zawsze uzywam fety greckiej kupowanej na wage z beczki (tzn. z
> takiego plastikowego wiaderka)
> w ostateznosci biore fete czeska w puszcze - tez jest dosc dobra
> pozdro
> wiku
> --
>
Wiku
Oto link, ser jest na obrazku.
http://www.osm.konskie.net.pl/sery.html
Magda
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |