Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia skoro tyle o jablkach...

Grupy

Szukaj w grupach

 

skoro tyle o jablkach...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-30 09:57:10

Temat: skoro tyle o jablkach...
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.

1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec to
gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez spieczonej
skorki.
2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
(moze byc wiecej)
2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic w
1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
biszkopt, wyrownac.
3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos usztywniajacego -
np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej ilosci
wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
migdalowymi - do wyboru.
Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-30 10:33:11

Temat: Re: skoro tyle o jablkach...
Od: "" <e...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

> to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
>
> 1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec to
> gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
> 10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez spieczonej
> skorki.
> 2. Zrobic mus z jablek -  tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
> (moze byc wiecej)
> 2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic w
> 1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
> wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
> biszkopt, wyrownac.
> 3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos usztywniajacego -
> np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej ilosci
> wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
> Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
> migdalowymi - do wyboru.
> Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>


zamiast robić galaretkę wystarczy dodac galaretkę w proszku do musu jabłkowego
jeśli jest zimny (na przykład ze słoika własnego wyrobu lub ze sklepu) to
podgrzać, galaretka może byc agrestowa i wtedy masa robi się zielona,
ciasto jest pycha, i bardzo fajnie wyglada,
bez kremówki tez jest pyszne i lżejsze, można je wtedy na przykład nakryć
drugim biszkoptem i zrobić polewę z czekolady i orzechów

emma


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-01 09:04:24

Temat: Re: skoro tyle o jablkach...
Od: "Ania Wiewiora" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja znam fajny przepis na szrlotkę "sypaną"

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka grysiku (kaszy mannej)
1 szklanka cukru
proszek do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:
1 kg kwaskowych jabłej
olejek zapachowy no. śmietankowy
cukier waniliowy
1 paczka margaryny

Sposób wykonania:
składniki na ciasto dokładnie wymieszać, jabłka utrzec na grubej tarce,
wymieszać z cukrem i olejkiem zapachowym, blachę wyłożyć pergaminem,
wysmarować, wysypać 1/3 masy na ciasto, wysypać 1/3 masy jabłkowej i tak na
zmianę (sypkie i jabłka) na wierzchu musi zostać masa sypka, na którą
ucieramy 1 paczkę margaryny. Margaryna powinna związać składniki naszej
szarlotki. Pieczemy ok. 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku.

S M A C Z N E G O ! P A L C E L I Z A Ć !




Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:blbk03$q4t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> to ja dorzuce jeszcze jeden przepis na ciasto.
>
> 1. Najpierw trzeba upiec cienki biszkoptowy spod (jak ktos nie lubi piec
to
> gotowiec tez ujdzie) - na duza prostokatna blaszke biszkopt z 2 jaj, piec
> 10-12 minut w nagrzanym piekarniku - ciasto musi byc miekkie, bez
spieczonej
> skorki.
> 2. Zrobic mus z jablek - tak ok. 1,5 kg poddusic- zeby powstal 1litr musu
> (moze byc wiecej)
> 2 galaretki (jasne - cytryna, pomarancza, jablkowa - do wyboru) rozpuscic
w
> 1 szklance wody - tak, tylko 1 szklance. Gdy galaretka zacznie tezec
> wymieszac z jablkami a gdy masa jablkowa zacznie gestniec wylozyc ja na
> biszkopt, wyrownac.
> 3. Ubic 0,5 litra kremowki, doslodzic do smaku, dodac cos
usztywniajacego -
> np. 2 lyzeczki zelatyny (oczywiscie wczesniej namoczonej w malutkiej
ilosci
> wody i rozpuszczonej), wylozyc na mase jablkowa.
> Calosc mozna udekorowac polewa czekoladowa, wiorkami kokosowymi, platkami
> migdalowymi - do wyboru.
> Bardzo smaczne i proste ciasto, moze wrecz uchodzic za tort jablkowy.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-01 13:56:29

Temat: Re: skoro tyle o jablkach...
Od: "Tysia" <t...@b...plNOSPAM> szukaj wiadomości tego autora

Przepraszam. Na jakiej wielkosci blache to jest?
Zaczyna sie sypanym ciastem i konczy sie sypanym ciastem??:)

Pozdrawiam

Tysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-02 09:44:50

Temat: Re: skoro tyle o jablkach...
Od: "Anna Idzik" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Hej!
> Przepraszam. Na jakiej wielkosci blache to jest?
> Zaczyna sie sypanym ciastem i konczy sie sypanym ciastem??:)

Na średniej wielkości tortownicę.
Zaczyna sie sypanym ciastem i konczy sie sypanym.

Poza tym jeszcze kilka uwag:
- przepis prawdopodobnie pochodzi ze strony http://www.puszkkka.spinacz.pl/
, ja trafiłam tam na trzy jego wersje;
- z własnego doświadczenia wiem że kilogram jabłek to za mało- u mnie
przeważnie 2-3 kg;
przy mniejszej ilości na samym spodzie zostawała warstwa sypkiego- po prostu
za mało soku i nie dotarł do całości a to dziąki niemu robi się z tego fajne
ciasto;
- kostka margaryny to za dużo- wystarczy pół.

Ciasto faktycznie jest przepyszne :), polecam także.

Pozdrawiam.
Ania Idzik

UWAGA KONKURS!! Wyślij swoją relację i wygraj roczną prenumeratę "Podróży".
Szczegóły na www.tramping.slask.prv.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-02 10:08:26

Temat: Re: skoro tyle o jablkach...
Od: "Tysia" <t...@b...plNOSPAM> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje za wszystkie uwagi.:) Z chwilke zabieram sie do pieczenia.

Pozdrawiam

Tysia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kopytka
kasza gryczana z dynia
Angielsko-amerykanskie zestawienie produktow kulinarnych
Co to za ciasto?
CO Z CUKINII?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »